dinsdag, december 08, 2009

Terug naar de wandeling in Weris. Of eerder naar de verborgen wandeling in de wandeling, want naast wat we wel gezien hebben, is er ook veel wat er was, maar wat we niet ontdekt hebben. Of waar ik niets over gezegd heb. De vele grassen bijvoorbeeld het kweekgras en het varkensgras langs en op de modderige paden, het heidekruid en de glimmende hulst op de kam, de vele knoppen van bomen en struiken, paddestoelen....Soms zou ik dan zo'n wandeling willen overdoen, het verborgen bekend maken.

Over een, op 2 manieren, vergeten plantje, dat ik in op de stenen muren zag groeien, wou ik als na-wandeling toch nog wat vertellen, namelijk de Eikvaren.

Eikvaren, Polypodium vulgare was vroeger bekend als geneeskrachtige plant. Nu dus vergeten, maar wordt beetje bij beetje opnieuw ontdekt. De wortelstok heeft een goede galdrijvende werking en is daardoor licht laxerend. De Franse Dokter Leclerc geeft ons het volgende recept voor galpatienten met chronische constipatie: 100gr verse wortels 10 minuten koken en 12 uur laten trekken in 1 liter water, aromatiseren met wat venkel- en engelwortelzaadjes, en hiervan nuchter een kopje per dag drinken.

Vroeger werd de wortelstok blijkbaar door de Franse boeren tegen hoest en verkoudheid gebruikt. In dat opzicht heeft hij dezelfde werking als zoethout. In Frankrijk werd hij dan ook Réglisse sauvage (Wild zoethout) genoemd, ook al omdat de wortels een zoete smaak hebben.

Een andere merkwaardige Franse naam voor de plant is ‘herbe de gagne’ (mijn vrije vertaling: winstwortel). De wortel, vooral als hij van de Eik afkomstig is, als amulet gedragen, bracht geldelijk geluk (loterijwortel).
En dat is nog niet alles! Hedendaags onderzoek heeft ecdysteroïden (polypodine) in de wortel gevonden. Bijzondere stoffen met hormonale en insectenwerende werkingen. Dus niet te verwonderen dat je de plant nu terug vind in wat dubieuze potentieverhogende middelen samen met Epimediumsoorten. Wie had dat ooit verwacht. Onze Eikvaren als afrrodisiacum!

Literatuur: H. Leclerc. Précis de phytothérapie.

1 opmerking:

Anoniem zei

zeer interessant, bedankt