vrijdag, december 11, 2009

In deze zoete wintertijd ben ik vooral binnen op zoek naar planten. Snuffelen in oude kruidenboeken, dagboeken van vroeger door nemen, oude eindwerken van mijn studenten door bladeren. Op zoek naar..... ja, naar wat? Verwachtingen, het wonder, hoop, het verloren paradijs of gewoon een curieus plantje, dat me weer kinderlijk blij kan maken.

En dus ontdek ik in 'het grote boek der specerijen van Rosengarten' een vergeten specerijtje Quararibea funebris (Llave) Vischer, een kleine boom die thuis hoort in de warme, droge streken van Zuid Mexico. De gedroogde bloemen van deze boom vormen een erg scherpe specerij, waarvan de geur doet denken aan fenegriek.

De Azteken gebruikten de bloemen om hun chocoladedranken te kruiden, zij noemden deze scherp smakende, kleverige bloemen cacaoxochitl. Tegenwoordig is het op de markt van Oaxaca blijkbaar nog verkrijgbaar, in het hedendaagse Mexico is het bekend onder de naam flor de cacao. Men gebruikt ze om de pozonque, een dikke, schuimende, geurige drank, die gemaakt wordt van chocola, fijn gemalen maïsmeel en water, mee te kruiden.

Zou deze plant of bloem hier ergens verkrijgbaar zijn of moeten we weer een 'expeditie' organiseren naar het oude Mexico?

Geen opmerkingen: