vrijdag, januari 08, 2010

Smeerworteltinctuur


Op 10 oktober, een lesdag van de herboristenopleiding hebben we ook wat kleine proefjes gedaan met het maken van tincturen. Op de foto's kun je enkele aftreksel in alcohol 'bewonderen" van smeerwortel gedroogd, vers, geschild, fijn gesneden en dwars gesneden. Bij de uitgezeefde extracten op de foto rechts kun je duidelijk verschillen in kleur zien tussen de linkse tinctuur gemaakt met gedroogde wortels, de middelste gemaakt met verse in fijne stukken gesneden wortel en de rechtse gemaakt van verse, in de lengte doorgesneden grotere stukken. Deze laatste donkere tinctuur lijkt, vreemd genoeg, het beste uitgetrokken. Hij is donkerder van kleur en voelt ook iets slijmeriger aan. En slijmstoffen zijn toch samen met allantoïne de voornaamste verzachtende en wondgenezende stoffen in de wortel van Symphytum.

Over de etymologie van Smeerwortel vind je meer op herborist.infoteur.nl: In de naam van... Smeerwortel | Kunst en cultuur: Taal
Over slijmstoffen, vooral voor de luchtwegen vind je meer in mijn artikel op herborist.infoteur.nl: Slijm is fijn, genezende stoffen in de plant | Wetenschap: Scheikunde

2 opmerkingen:

H. zei

Maurice, waarom zeg je 'vreemd' genoeg bij de meest rechtse tinctuur (in de lengte doorgesneden) ? Misschien kunnen we eruit afleiden dat de slijmcellen vertikaal in de wortel zitten. Of is dit te kort door de bocht ?

KruidWis zei

Hilde,
Ik had ook de zelfde gedachte. Alleen dat verklaart nog niet de donkerder kleur van de tinctuur. Voor zover ik weet zijn slijmstoffen nogal kleurloos.
'Vreemd' is toch dat grovere stukken beter hun inhoudstoffen zouden loslaten dan kleinere stukken.