zondag, januari 24, 2010

Primula lalala!!!!!


De echte en de stengelloze sleutelbloem groeien massaal in mijn Franse Bellegardetuin. Ik breng dan ook regelmatig plantjes mee naar België. Zo hangen er nu zelfs enkele Primula 'vulgarisjes' in De Haan aan Zee te bloeien. Natuurlijk staan de wit-gele bloemen er wel wat verkreukeld bij. Maar toch! Daar kunnen we nu juist extra van genieten.

Farmacologisch  gezien noemen we de Sleutelbloem een saponinenplant die vooral een slijmoplossende werking heeft. Het is vooral Primula veris die medicinaal gebruikt word. In Frankrijk is er zelfs een herborist, die elk voorjaar honderden kilo's bloemetjes plukt voor verwerking in thee. Al zijn het toch vooral de wortels die de sterkste werking hebben en gebruikt worden om tinctuur of siroop te maken.

Lentekruiden: Speenkruid, Sleutelbloem en Maarts viooltje | Dier en natuur: Natuur

3 opmerkingen:

AnneTanne zei

In de bloemenweide van mijn toch relatief droge Kempen-tuintje doet de gulden sleutelbloem het bijzonder goed, en zaait zich daar zelfs driftig uit.
Maar in het vochtiger gedeelte van diezelfde weide, lijken de slanke en de stengelloze sleutelbloem zich toch ook in elk geval te handhaven...
In het wild zullen ze hier in de streek allicht niet te vinden zijn, maar met een beetje hulp doen ze het inderdaad best aardig.

Anoniem zei

Dag Maurice, hier Hilde.

Hebben sleutelbloemen dan een stevige wortel ? De plantjes zien er zo freel uit dat ik er nog nooit aangedacht heb om de wortel eens goed te bekijken. Is het plantje verloren als je de wortel gebruikt of herpakt het zich.
Ook niet zo gemakkelijk om in de winter te oogsten, denk ik, want mijn echte sleutelbloemen verdwijnen helemaal tijdens de winter.

KruidWis zei

Hallo Hilde,
De wortels zijn sterk vertakt en zijn door scheuren goed te oogsten. Ik hou dan een deel om tinctuur of siroop mee te maken en een deel om de planten te vermeerderen. De wortels ruiken soms ook sterk naar methylsalicylaten. Kwaliteitscontrole?