vrijdag, februari 11, 2011

Curieuze zaaddozen


Wie kent deze pluizige zaden? 
Of de zaaddozen? 


Enkele dagen later. De naam is mij dan toch te binnen geschoten. De zijdeplant (Asclepias syriaca, Asclepias intermedia).  De plant wordt 1,2-1,5 meter hoog en vormt ondergronds stevig groeiende wortelstokken. Bij verwonding komt er wit melksap vrij.. Aan de zaden hangen lange, witte haren en het wordt omsloten door grote vruchtzakjes. Dit met enige fantasie op het lijf van een parkiet of een kleine papegaai lijken en daar heeft hij dan ook zijn naam papegaaiplant aan te danken.
Het melksap (de latex) in steel en blad is licht giftig. Jonge scheuten, bladeren en bloemknoppen zouden wel te eten zijn, maar heb ik nog niet geproefd. Wie wil zichzelf opofferen voor de weten-schap?

2 opmerkingen:

Unknown zei

hello,
Prachtige zaaddozen en zaadpluizen.Ik wil graag deze planten opzoeken, kan ik meer info krijgen, biotoop, boom, struik, kruid?
groetjes
Wiske

KruidWis zei

Wiske,
Ik ken de plant maar kan niet meer op zijn naam komen. Hij wordt wel 1,5 meter hoog en krijgt zaaddozen die op een vogeltje lijken en dan ook zo als decoratie gebruikt worden. De naam zal mij wel eens te binnen schieten.
Gtoetjes