woensdag, oktober 19, 2011

Een bos van 27 verdiepingen

In Milaan verrijst een verticaal bos. Het is een enorm flatgebouw dat – zodra het af is – aan de randen zal worden vol geplant met bomen. En dat zou heel wat voordelen voor de bewoners moeten opleveren.

Energiebesparing
Zo zorgen de bomen er in de zomer voor, dat de zon niet op de ramen schijnt. Hierdoor blijft het koel in de flat en hoeft de airco niet of nauwelijks aan. In de winter verliezen de bomen hun bladeren en kan zonlicht volop binnenkomen en de ruimte verwarmen. De bomen besparen dus hopelijk een hoop energie.

Schoner
Maar ook Milaan zelf zal bij het flatgebouw gebaat zijn. Milaan is één van de meest vervuilde steden van Europa. De planten kunnen stofdeeltjes uit de lucht halen en CO2 absorberen. En dat alles op een heel klein stukje aarde. Als al deze bomen een ‘gewoon’ bos moesten vormen, zouden ze maar liefst 10.000 vierkante meter in beslag nemen. De flat is overigens op nog veel meer punten duurzaam. Zo wekt deze middels zonnepanelen een groot deel van de benodigde energie op en wordt redelijk schoon afvalwater gebruikt om de planten en bomen indien nodig te beregenen.

Ik ben benieuwd naar dat nieuwe bos, maar blijf toch sceptisch. Zouden we onze geneeskrachtige blaadjes of bessen in de toekomst zo van uit ons raam kunnen plukken? Of zouden we ook verticaal kunnen wandelen? Klimmen?

Geen opmerkingen: