zaterdag, maart 31, 2012

Kruidige laxantia

Laxantia bestaan al zolang er mensen zijn. Deze laxeerkruiden dienden niet alleen om de ontlasting zo snel mogelijk uit het lichaam te drijven, maar zijn ook altijd in gebruik geweest om de gezondheid in het algemeen te bevorderen. Het waren de zogenaamde bloedzuiverende planten. Ook nu zijn er nog steeds kruidenmengsels en kruidenpreparaten in de handel zoals Zweedse kruiden, die voor een groot gedeelte uit laxeerkruiden bestaan.


Van links naar rechts: Slijmstoflaxantia: Linum, Lini semen, Plantago psyllium, Vlozaad en laxantia met antrachinonen: Rhamnus frangula, Frangulae cortex, Senna, Sennapeulen, Aloë vera, Rhei radix

Volumevergrotende laxantia, ook bulklaxantia genoemd werken minder snel dan antrachinonhoudende laxantia maar zijn te verkiezen vanwege hun veel grotere veiligheid. De werking is gebaseerd op een mechanische en chemische prikkeling van de darmwand en een zachter worden van de faeces. Voorbeelden van bulklaxantia zijn zemelen, lijnzaad, vlozaad (psylliumzaad), sterculiagom of methylcellulose (behangplak). De werking van de plantaardige middelen komt dankzij moeilijk afbreekbare lange polysaccharidenketens tot stand. Deze houden water vast en daardoor zwelt het product. De polysacchariden (koolhydraten) worden gedeeltelijk afgebroken door de darmflora, waarbij organische zuren (propion-, boter-, azijn- en melkzuur, deze verlagen de pH) en ook gassen vrijkomen oa CO2, die ook weer de darminhoud doen toenemen.
Laxantia zoals besproken in de herboristenopleiding 'Dodonaeus' zie kruidwis

Geen opmerkingen: