dinsdag, oktober 02, 2012

Eugenol, bessen en aromatherapie


Zoals je misschien merkt ben ik mijn zomerse, wetenschappelijke achterstand op gebied van kruiden wat aan het in halen. Het najaar leent zich daar goed voor en met nieuwe cursussen voor de deur moet ik ook up to date blijven. Dus hier wat wetenschappelijke weetjes over fyto- en aromatherapie

Aromatherapie helpt mogelijk tijdens de overgang
Rosmarinus
Massage met aromatherapie werkt beter dan massage, als het om vermindering van menopauze ongemakken gaat. Dat was het resultaat van een Iraanse studie. De aromatherapie bestond uit een massage van een half uur met amandel-teunisbloemolie (90/10), waarin 3 % essentiële olie van lavendel, geranium, rozen en rozemarijn (4:2:1:1) vermengd was. De placebogroep kreeg een massage met geurloze vloeibare paraffine. De massage werd gedurende vier weken tweewekelijks toegepast op de buik, de dijen en de armen. Een controlegroep kreeg geen behandeling.
Terwijl de controlegroep geen enkele verbetering vertoonde, daalde de MRS-score (menopause rating scale) in de aromatherapiegroep van 21,86 naar 13,11 punten. De geurloze massage zorgde ook voor een kleine daling: van 21,72 naar 19,07 punten.
De gebruikte etherische olie
- Geranium: herstel hormonaal evenwicht
- Rozen: versterkt functie van de baarmoeder
- Lavendel: rustgevend
- Voor rozemarijn gaven de auteurs geen reden op: is wel circulatiebevorderend en stimulerend
Essentiële oliën zijn bovendien algemeen rijk aan fyto-oestrogenen. Aromatherapie kan ook toegepast worden door middel van inademing, orale inname, compressen of als badolie.
Ref. Darsareh F, Taavoni S et al. Effect of aromatherapy massage on menopausal symptoms: a randomized placebo-controlled clinical trial. Menopause. 2012; 19(9). DOI: 10.1097/

Bessen beschermen tegen neurodegeneratie
In die gezonde voeding passen zeker bessen. In een recente review geven onderzoekers van de Tufts universiteit een overzicht van de weldoende effecten van de consumptie van bessen op de neurologische functies. En dit niet alleen omwille van hun sterke anti-oxidantcapaciteiten, vele bessen blijken ook directe neuroprotectieve eigenschappen te hebben, en ontstekingsmarkers zoals NFκB te verlagen. In dierproeven bleken bessen zelfs te zorgen voor een reductie van de ontwikkeling van amyloid-bèta (Alzheimer).
In humane studies werd aangetoond dat dagelijkse consumptie van bosbessensap bij milde cognitieve achteruitgang zorgde voor een beter geheugen en prestaties dan in de placebogroep. De onderzoekers gaan verder in hun research om uit te zoeken wat, hoeveel en wanneer bessenconsumptie de beste resultaten kan geven om neurodegeneratie en veroudering tegen te gaan.
Ref. Miller MG, Shukitt-Hale B. Berry fruit enhances beneficial signaling in the brain. J. Agric. Food Chem. 2012 january 23

Eugenol effectief chemotherapeuticum?
Eugenol is de belangrijkste component van de etherische olie uit kruidnagel (Eugenia caryophyllata), die in iets mindere concentratie ook voorkomt in andere kruiden zoals basilicum, laurier en kaneel. Eugenol is een vluchtige fenolische molecule en heeft diverse biologische activiteiten: antioxidans (zeer effectief tegen peroxidatie van vetzuren), antiseptisch, antibacterieel en pijnstillend (denk aan het traditionele gebruik bij tandpijn).
Een recente studie onderzocht het potentieel van de combinatie van eugenol met chemotherapie (gemcitabine). Eugenol bleek dosisafhankelijk een selectieve cytotoxiciteit te vertonen voor kankercellen, maar minder voor gezonde cellen.  De combinatie met gemcitabine remde groei en stimuleerde apoptose bij lagere concentraties dan individueel, wat wijst op een synergetisch effect. De combinatie zorgt voor een hoger effect en dus een lagere dosering van gemcitabine, zodat de bijwerkingen ervan ook verminderen.
De resultaten suggereren dat de antikankeractiviteit van eugenol berust op ontstekingsremmende en anti-apoptotische effecten in afwijkende cellen. Nu nog een studie die onderzoekt of eugenol het alleen kan, of in combinatie met andere natuurlijke chemotherapeutica, zoals curcumine en isothiocyanaten?
Ref. Hussain A et al. Eugenol Enhances the Chemotherapeutic Potential of Gemcitabine and Induces Anticarcinogenic and Anti-inflammatory Activity in Human Cervical Cancer Cells. Cancer Biotherapy & Radiopharmaceuticals 2011, 26(5): 519 - 527. Gülçin I. Antioxidant Activity of Eugenol: A Structure–Activity Relationship Study. J Medicinal Food 2011; 14(9): 975 - 985.

https://sites.google.com/site/kruidwis/planten-van-a-tot-z/eugenia-cariophilla-kruidnagel

Geen opmerkingen: