woensdag, december 26, 2012

Weerzien met mijn tuin

 Na 2 maand afwezigheid ben ik terug in mijn Bretoense tuin. Zacht, regenachtig en grijs weer houden de tuin groen, de grond drassig en de rivier gezwollen. De meeste planten houden hun winterslaap maar sommigen staan er opvallend fris bij. Vooral de kardoen met zijn zilverig grijsgroen blad valt positief uit de toon. Het verwondert mij niks, ook in mijn vroegere tuin kon hij, zolang het niet vroor, de winter bovengronds overleven.
En de rivier.....hij of zij stroomde voort

Een bijzondere wilde plant die nu ook op zijn kerstbest staat is het navelkruid. In België een zeer zeldzame plant maar hier in Bretagne massaal aanwezig op oude muren en vervallen huizen.

Een plant die bij kerstmis hoort is natuurlijk de maretak. Als hij geluk brengt zoals wordt beweerd, dan moeten wij de volgende jaren wel zeer gelukkig worden, want ze hangen met tientallen trossen bijna boven ons hoofd en ik wandel er zowat elke dag onderdoor. Hopelijk krijg ik geen tros met populiertak en al op mijn kop.

http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/mythologie/84425-maretak-spiritueel-en-rationeel.html


Recept: aardappelpuree met kardoen
500 gram aardappelen, 1 fijngesneden ui, 2 teentjes knoflook, 1 gele paprika, 300 gram geschilde kardoen, in plakjes, 1 takje tijm, 1 deciliter melk, 1 theelepel versgemalen peper, 1 theelepel bouillonpoeder
Aardappelen gaarkoken in de kruidenbouillon. Knoflook, ui en paprika gaar smoren in de olie. Kardoen beetgaar koken in lichtgezouten water en afgieten. Aardappelen stampen in de melk en kardoen, tijm en paprikamengsel erdoor mengen. Op smaak brengen met peper, opwarmen en serveren.Geen opmerkingen: