vrijdag, januari 04, 2013

Brandhout

Op het moment ben ik het meest met planten voor de houtkachel bezig. Vuurplanten zal ik ze maar noemen: zagen, klieven, stoken. Beuk, eik, hazelaar, els; elk stukje hout met zijn eigen uiterlijk, zijn eigen ge-voel, glad, ruw, splinterig en zijn eigen branderigheid. Warmte: snel voor even of traag voor een hele tijd.

Gewicht voor gewicht, hebben alle houtsoorten een vergelijkbare calorische waarde. Maar voor hetzelfde volume (bv. een houtblok van een bepaalde omvang), is eik zwaarder dan populier. Om dezelfde hoeveelheid warmte te krijgen zullen dus minder blokken van eikenhout noodzakelijk zijn dan populier. De hardheid van hout heeft ook een invloed op de duur van de brand.
Kwaliteit en calorische waarde van hout (met 2 jaar droogte )
HoutCalorische vermogenVerbrandingGebruikOpmerkingen
Hard hout: haagbeuk,beuk, eik, essenhouthoogZeer trage verbrandingBeste brandhout.
Midden hout: kastanje, kers, fruitbomenmiddenTrage verbrandingVoedt de verbranding van de hardhoutenDroog, verliest kastanje zijn dichtheid. Opgelet : risico van vonken.
Zacht hout :
berk, els, populier
zwakSnelle verbrandingSnelle verhoging van de temperatuurHelpt de aansteking van hardhout. De verbrandingswaarde van de berk is een van het belangrijkst van zijn categorie.
Zacht hout :
Naaldhout*
zwakSnelle verbrandingSnelle verhoging van de temperatuurZij hebben de reputatie de buizen vuil te maken

Geen opmerkingen: