dinsdag, januari 15, 2013

Judasboom en toverhazelaar

Hamamelis in de herfst
 In België ligt er blijkbaar sneeuw. In Bretagne is er regen. Moest dat water allemaal sneeuw worden.... Vandaag wisselend, nat en droog en zelfs zon tussendoor. Ik plant een haag van krentenboompjes, dat is nu zwaar werk in de van vocht verzadigde grond. Gelukkig is die aanplant in ons bosgebiedje, waar het blad van de vele hazelaars de grond toch wat humusrijker, en dus los en luchtiger heeft gemaakt.
Ook een al wat oudere Judasboom, die verloren en te weinig zichtbaar achter in de tuin staat, plant ik over naar de voortuin  samen met een krentenboompje. Zij staan nu in gezelschap van een jonge toverhazelaar, allemaal struiken die ook mooi verkleuren in het najaar.
Cercis in het voorjaar
Voor mij als herborist hebben ze natuurlijk ook geneeskrachtige betekenis. De toverhazelaar die voornamelijk voor het veneuze vaatstelsel gebruikt wordt en de Judasboom minder  bekend maar in de gemmotherapie in gebruik voor mensen met een verstoorde arteriële bloedsomloop. Hamamelis en Cercis vullen mekaar dus enigszins aan en zijn dus mogelijk ook goed gezelschap voor mekaar in de tuin.

Ook etymologisch lijkt mij judasboom en toverhazelaar een mooie combinatie. De naam Judasboom wordt, mogelijk niet terecht in verband gebracht met Judas, de verrader van Jezus, deze apostel zou zich uit wroeging omwille van zijn verraad, opgehangen hebben aan een exemplaar van de Judasboom. De grote, platte zaden lijken iets op muntstukken (het verradersloon van Judas). Mogelijk, en meer waarschijnlijk komt de naam van Judea, een groeiplaats van deze boom. De Fransen noemen hem “l’Arbre de Judée”

De naam 'Hamamelis'  is te verklaren door de vorm van de vruchten hamatus, hakig en melum, appel, dus haakappel; toverhazelaar is gewoon de vertaling van de Amerikaanse naam Witch Hazel. Het "toverachtige" aan Hamamelis is het feit dat de plant in de winter bloeit; ook de vertaling van het Griekse adjectief hama (gelijktijdig) zou hierop kunnen duiden. Er zijn gelijktijdig vruchten en bloemen aanwezig. Verder is het mogelijk dat het gebruik van de takken als wichelroede aan de naamgeving heeft bijgedragen.
Best heel wat verhaal tussen die twee, toverhazelaar en judasboom, in onze tuin kunnen ze nu als buren verder van gedachten wisselen.


http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/alternatief/25392-geneeskracht-van-knoppen-gemmotherapie.html
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/alternatief/27861-toverhazelaar-of-hamamelis.html

2 opmerkingen:

H. zei

Dag Maurice,

Ik dacht dat Judas hem opgehangen had aan een vlier want soms hangen zijn oren (de judasoortjes) nog aan de boom ...

Hilde.

KruidWis zei

Judas zal zich 2 keer opgehangen hebben.