zondag, oktober 13, 2013

Fête des pommes

Vooraleer ik morgen weer naar België en omstreken vertrek, zijn we nog even naar het appelfeest in het Bretoense dorpje St Rivoal geweest. Die Franse ecobeurzen vind ik altijd wel leuk maar je mag je er wel niet al te veel van voorstellen. Veel volk is er wel en vreemd genoeg nog meer auto's, verder doedelzakmuziek, pannenkoeken en veel soorten appels.

De demonstratie om ouderwets appels te persen om cider te maken, was wel merkwaardig. In een grote pers werd een bedje van stro gemaakt, daar gekneusde en bruin geworden stukjes appel opgelegd, terug een bedje stro en appel en zo verder.....en, dat duurde  zolang zodat we het uiteindelijke uitpersen niet meer meegemaakt hebben. Zelf dacht ik even dat de berg gekneusde appels, de afval van het persen was.

We zijn zelf pas begonnen met cider te maken. Ik ben wel benieuwd hoe dat afloopt. Cider is wel een drank naar mijn hart: eenvoudig, goedkoop, gewoon met gekneusde, inheemse appeltjes gemaakt, licht alcoholisch waardoor je toch een goeie slok kan drinken zonder zat te worden, licht gefermenteerd oersmaakje. Kortom een recht toe recht aan drank.

http://eten-en-drinken.infonu.nl/bier-en-wijn/84635-cider-en-vruchtenwijn-maken.html
https://sites.google.com/site/kruidwis/planten-van-a-tot-z/appelGeen opmerkingen: