woensdag, oktober 09, 2013

Koken in het wilde weg.

groene snijbiet
Ook koken doe ik elke dag. Zomaar in het wilde weg, een beetje radeloos. Maar...vooral als er niks in huis is, lukt het mij blijkbaar het best om toch wat klaar te krijgen.
Vandaag dus. Basmatirijst gekookt met een verloren gelopen wortel en wat ui. De tuin levert niet veel meer op, maar toch nog courgette en wat traag op gang gekomen snijbiet gevonden en omdat het blad nu nog zo jong is kan ik het stoven zoals spinazie. En ja, nu moet er nog iets hartigs gebakken bij de rijst en de gestoofde snijbiet. Maar wat....ik heb nog een rest van een rollletje geitenkaas (wit product van de Intermarché) maar niet genoeg voor 3 personen, dus rol ik schijfjes in beignetbeslag en bak ze zo in de pan. Of tenminste dat dacht ik te doen, maar omdat het toch wat te omslachtig en nog te weinig was, bak ik eerst dunne schijfjes courgette en ui, giet dan het beignetbeslag (boekweitmeel, ei...) met de geweekte geitenkaas allemaal samen in de pan en laat deze koek, omelet, quiche-achtig ding langs beide zijden bruin worden. En nu maar eten.

Basisrecept: Snijbiet, boter, paneermeel, zout.
Kook de jonge snijbietbladeren met aanhangend waswater - in een pan met een deksel er op - in 10 minuten gaar. Doe het blad in een zeef of vergiet en druk het vocht er (met bijvoorbeeld een schuimspaan) uit. Prik een portie snijbiet aan een vork en leg het op een snijplank. Hak het met een mes grof en doe het daarna terug in de gebruikte pan. Roer een klontje boter en enkele eetlepels paneermeel door de snijbiet om het resterende vocht te binden.
Maar...je kan 'op zijn maurice' het vocht direct binden in de kookpot met wat boekweitmeel, vooral als je geen gluten wil of mag hebben. Ik mag wél gluten, maar boekweit gebruiken in Bretagne is vanzelfsprekend.

Over een andere biet https://sites.google.com/site/kruidwis/planten-van-a-tot-z/beta-vulgaris-ssp-maritima-strandbiet

Geen opmerkingen: