donderdag, juni 17, 2010
Stalkruid in de goot.
In mijn zeer tijdelijk ochtendritueel van brood en krant halen, vind ik bij het oversteken van de kustweg, zomaar letterlijk in de goot, een roze bloeiende vlinderbloemige plant die verdacht veel op het kruipend stalkruid, Ononis repens lijkt. Ik twijfel, omdat dit toch wel een vreemde plaats vind voor zo'n kalkminnende plant, ik zou hier eerder zand- en zoutminnende soorten verwachten. Determineren komt er nu niet meer van, want morgen valt mijn dagelijkse krantenroutine weer weg en rij ik met de motorhome naar het avontuur van de bergen. Naar de Franse Queyras, naar Col Agnel om te belanden in Chianale, een bijna Middeleeuws Italiaans dorp, waar we een week een hele andere overvloed van planten kunnen bewonderen. Misschien zijn er lezers die hun mening over het afgebeelde plantje willen weergeven.
Dag Maurice,
BeantwoordenVerwijderenAls ik het me goed herinner dan heb ik het stalkruid ook voor de eerste keer aan de zee gezien. 'k Geloof dat het in de duinen was. Ik verbond de plant so wie so met de zee ... .
Ik kan er niks anders van maken dan Ononis repens, stalkruid dus...
BeantwoordenVerwijderenZelf heb ik het voor het eerst 'ergens' in de provincie Luik gezien, maar ik weet niet meer waar precies.
Omdat ik het erg mooi vind heb ik het ooit in mijn tuin in de Kempen geplant, en daar doet ie het goed.
Er is mij ooit verteld, dat 'stal'kruid, verwijst naar het oud-Nederlandse werkwoord stallen, dat urineren betekent. Het is inderdaad een diuretisch kruid, dus dat zou best kunnen... Kan u die etymologie bevestigen?
Vandaag een dagje aan zee en nu weet ik zeker dat ik het kruipend stalkruid voor de eerste keer in de duinen zag. Ook vandaag was er veel kruipend stalkruid te zien, zowel in de IJzermonding in Nieuwpoort als in het natuurdomein Ter Yde in Oostduinkerke.
BeantwoordenVerwijderenIn dit laatste domein ook veel parnassia, duizendguldenkruid, stijve ogentroost, rondbladig wintergroen en duinviooltjes. Echt wel de moeite waard !