Gewicht voor gewicht, hebben alle houtsoorten een vergelijkbare calorische waarde. Maar voor hetzelfde volume (bv. een houtblok van een bepaalde omvang), is eik zwaarder dan populier. Om dezelfde hoeveelheid warmte te krijgen zullen dus minder blokken van eikenhout noodzakelijk zijn dan populier. De hardheid van hout heeft ook een invloed op de duur van de brand.
Kwaliteit en calorische waarde van hout (met 2 jaar droogte ) | ||||
Hout | Calorische vermogen | Verbranding | Gebruik | Opmerkingen |
Hard hout: haagbeuk,beuk, eik, essenhout | hoog | Zeer trage verbranding | Beste brandhout. | |
Midden hout: kastanje, kers, fruitbomen | midden | Trage verbranding | Voedt de verbranding van de hardhouten | Droog, verliest kastanje zijn dichtheid. Opgelet : risico van vonken. |
Zacht hout : berk, els, populier | zwak | Snelle verbranding | Snelle verhoging van de temperatuur | Helpt de aansteking van hardhout. De verbrandingswaarde van de berk is een van het belangrijkst van zijn categorie. |
Zacht hout : Naaldhout* | zwak | Snelle verbranding | Snelle verhoging van de temperatuur | Zij hebben de reputatie de buizen vuil te maken |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.