berenklauw, daslook en brandnetel |
- brandneteltoppen (Urtica dioica), vooral als soep, maar ook interessant om op de wijze van peterselie mee te laten koken met rijst of ander graan, eventueel drogen om te gebruiken als thee. https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/alternatief/45877-brandnetelroede-en-brandnetelwijn.html
- paardenbloem (Taraxacum) bloemblaadjes, vooral om confituren te maken. Is ook goed te verwerken in koek en gebak. Medicinaal vooral wortel en blad. https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/lifestyle/32372-brandnetel-en-paardebloem-kruiden-voor-een-voorjaarskuur.html
- smalle weegbree (Plantago lanceolata), de nieuwe jonge bladeren gesnipperd in salade of frituren in beignetbeslag. https://kunst-en-cultuur.infonu.nl/taal/25243-in-de-naam-van-weegbree.html
- vogelmuur (Stellaria media) gestoofd met spinazie, in de soep met brandnetel, bij aardappelpuree. https://sites.google.com/site/kruidwis/planten-van-a-tot-z/stellaria-media-vogelmuur
- kleine veldkers en pinksterbloem, pittige smaak (mosterdolieglycosiden) zoals radijs en rammenas, rauw gesnipperd met kwark op de boterham. https://sites.google.com/site/kruidwis/planten-van-a-tot-z/veldkers-kleine-cardamine-hirsuta
- daslook (Allium ursinum) blad, maar ook bloemknoppen in olie of azijn laten trekken, pesto maken. https://sites.google.com/site/kruidwis/planten-van-a-tot-z/allium-ursinum-daslook
- Japanse duizendknoop, de scheuten om een rabarberachtige confituur te maken. De wortel medicinaal (resveratrol). https://sites.google.com/site/kruidwis/planten-van-a-tot-z/polygonum-japanse-duizendknoop
- zevenblad (Aegopodium podagraria), het blad als spinazie, in pesto verwerken. https://sites.google.com/site/kruidwis/planten-van-a-tot-z/aegopodium-podagra-zevenblad
- veldzuring en schapenzuring (Rumex sp.) blad, in salades fijngesnipperd, als gestoofde groente of in aardappelpuree. https://sites.google.com/site/kruidwis/planten-van-a-tot-z/rumex-species-zuringsoorten
- kleefkruid (Galium aparine) de jonge scheuten, nog beter de kiemblaadjes, https://sites.google.com/site/kruidwis/planten-van-a-tot-z/galium-apaeine-kleefkruid
- look zonder look (Alliaria) blad in sla, wortel (raapsmaak) in soep als bouillon, zaadjes als mosterd. https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/39010-look-zonder-look.html
- sleutelbloem goudgele, stengelloze (Primula veris, vulgaris) bloemetjesthee, sla, pannenkoeken. https://dier-en-natuur.infonu.nl/natuur/31199-lentekruiden-speenkruid-sleutelbloem-en-maarts-viooltje.html
- berenklauw gewone (Heracleum sp,) jonge bladscheuten als soep en gestoofde groente, ook bloemknoppen. https://sites.google.com/site/kruidwis/planten-van-a-tot-z/heracleum-spondylium-gewone-bereklauw
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.