donderdag, december 14, 2023

Hondsdraf, eenvoudig geluk

Ook nu vind ik nog hondsdraf als ik langs winterse boswegen wandel. En... als ik de geur van hondsdraf ruik, word ik teruggeworpen in de tijd, naar het Moriske die langs de bosrand zijn eigen kleine avonturen beleefde
De naam Hondsdraf kende ik toen niet, maar de geur van dit kruipend plantje, dat uitbundig langs de bosrand groeide en waar we doorheen liepen of kropen, zal voor altijd verbonden blijven met mijn jeugd. Dit altijd groene plantje groeit weelderig op vochthoudende, beschaduwde grond samen met brandnetel en andere ruigtekruiden.

Etymologie en volks gebruik

De naam hondsdraf is mogelijk afgeleid van Gundreba, gund van wond, etter en reba van rank, en is verder nog terug te vinden als Gondref, Hondraf en Onderhave. Volgens andere opvattingen zou de naam Gundelrebe te maken hebben met de Oudnoorse walkurensagen, of zou "gun" wijzen op vochtigheid en dus de standplaats van de plant aangeven. In Duitsland behoorde Hondsdraf tot de negen witte donderdagskruiden en was het een "cultusspijs" die het hele jaar door gegeten als groente of in soep beschermde tegen allerlei ziekten.

Vroeger werd het kruid ook Nepeta glechoma genoemd wegens de nauwe verwantschap met Kattekruid. Nog andere namen waren Hoefijzertjes, Kruip-door-de-tuin, Blauwe ganzemuur, Knikelblèden, Puteblome,Tongerbloem (beschermt huis tegen donder en onweer), Zere ogenbloem (reeds Otto Brunfels vernoemt het in 1532 tegen "flyssende Augen"). Bij Hildegard von Bingen (12e eeuw) was het bekend als geneeskruid bij borstkwalen en als wondmiddel. Brunfels loofde Hondsdraf als effectief bij "vloeiende ogen" en bij zweren, uitslag en fistels.

Dodonaeus en hondsdraf
Volgens Dodonaeus opent 'Onderhave in water ghesoden ende ghedroncken die verstoptheyt van der levere ende van der milten, ende es seer goet seven daghen achter een ghebruyckt, den ghenen die de geelsucht hebben. Onderhave in der selver manieren dertich oft veertich daghen ghebruyckt es goet den ghenen die dat sciatica dat es pijne in die hope hebben. Dit self cruyt ghewreven ende in die ooren ghesteken/ beneempt dat tuyten ende gheneest dat qualick hooren'.
Dus vooral goed volgens Dodoens voor lever en gal, geelzucht, isschias en uitwendig in de oren gestoken tegen oorsuizingen.

Abraham Munting en hondsdraf
Wel veel merkwaardige toepassingen omdat hondsdraf hedendaags, als het al nog gebruikt wordt vooral voor de luchtwegen bekend is. In het door mij hoog gewaardeerde standaardwerk van Abraham Munting Nauwkeurige beschrijving der Aardgewassen worden nochtans dezelfde toepassingen vermeld als bij Dodoens. Hondsdraf is ook een bittersmakende plant, en dat zijn meestal planten die spijsvertering, gal en lever aanzetten. Ook uitwendig vermeld Munting de plant. 'Het sap op wennen en wratten gelegd, doet ze verdwijnen en afvallen', schrijft hij.

Tegen jeuk
In vele recentere volkse literatuur is het vooral bekend tegen jeuk en andere irritatie op de huid, meer bepaald veel in gebruik en ook werkzaam tegen brandnetelirritatie. Mellie Uyldert schrijft in dat verband dat er in de buurt van planten, die irriteren ook altijd een plant groeit, die de irritatie wegneemt. Brandnetel en hondsdraf groeien dikwijls in hetzelfde biotoop.
Deze werking op de huid is mogelijk te verklaren door de recent gevonden anti-inflammatoire werking van hondsdraf, de extracten remmen verschillende ontstekingsfactoren zoals IFN gamma, TNF-alpha en IL-6, ook bij sommige reumatische aandoeningen en bij bursitis zou hondsdraf werkzaam kunnen zijn.

Hondsdraf, voor mij herinnering uit een ver, kind zijn verleden maar ook nu nog klein geurgeluk als ik door winterse bossen dwaal.


dinsdag, december 12, 2023

Arnica en smeerwortel tegen sportblessures.

Wie kent het niet: je hebt je innerlijke zwakte overwonnen en de moed verzameld om weer te gaan sporten. En je hebt jezelf meteen overbelast, je enkel verzwikt of jezelf op een andere manier bezeerd. In dit geval kunt u hulp vinden bij geneeskrachtige planten zoals smeerwortel of arnica.  

Arnica montana in de Franse Alpen
Sportblessures omvatten kneuzingen en blauwe plekken, gebroken botten, verstuikingen en verrekkingen. Deze blessures treden op bij verhoogde fysieke belasting bij het sporten, maar kunnen ook in het dagelijkse leven voorkomen. Ze kunnen ontstaan ​​als uw lichaam overmatig, eenzijdig of ongezond belast wordt. Door vóór het sporten goed te stretchen en op te warmen, kun je blessures voorkomen. 

Sportblessures: wat te doen?
In principe geldt voor de eerste behandeling van sportblessures: neem een ​​pauze, koel af (bijvoorbeeld met ijs ) , oefen druk uit ( compressie ) en til het getroffen lichaamsdeel op [1]. Als je ernstige verwondingen hebt, zoals zware  verstuikingen of breuken, moet u zeker een arts raadplegen. 

Hulp uit het plantenrijk bij sportblessures
De symptomen van een sportblessure komen vaak overeen met de klassieke 5 tekenen van ontsteking: Het getroffen gebied is vaak rood (Rubor), soms erg warm (Calor). Het is meestal gezwollen (tumor) en pijnlijk (dolor), wat leidt tot beperkte functionaliteit (functio laesa).

Deze klachten kunnen heel goed behandeld worden met tal van geneeskrachtige planten. De nadruk ligt meestal op uitwendig gebruik als thee of kompres, zalven of inwrijven met tincturen.
De klassiekers met het breedste spectrum aan effecten zijn arnica en smeerwortel, daarom wil ik deze twee planten kort bespreken.

Arnica montana / Valkruid

Arnica bloemen
Arnica montana wordt ook wel valkruid genoemd en komt vooral voor in de bergen. De gedroogde bloemen ( Arnicae flores ) worden gebruikt in standaard medicijnen en de wortel ( Arnicae radix ) wordt ook gebruikt in de volksgeneeskunde.
Let op: Als u allergisch bent voor planten, moet u uit voorzorg het gebruik van arnica vermijden.

Inhoudsstoffen van arnicabloemen
  • Sesquiterpeenlactonen (Helenalins, Dihydrohelenalines)
  • Flavonoïden
  • Caffeoylquininezuren
  • Polyacetylenen
  • Triterpeensaponinen
  • vluchtige olie
Hoe kun je arnica gebruiken bij sportblessures?
Arnica kan worden gebruikt om ontstekingen te verminderen, pijn te verlichten en de bloedcirculatie te bevorderen. Daarnaast heeft het een prikkelende werking op de huid en slijmvliezen en remt het bacteriën en schimmels. De Duitse Commissie E adviseert arnica voor uitwendig gebruik, onder meer bij verwondingen zoals kneuzingen, verstuikingen en breuken.

Gebruik arnica 1 tot 3 keer per dag extern. Als er na 1-2 weken geen verbetering wordt waargenomen, moet het gebruik worden stopgezet. 
Meestal gebruik je arnica als zalf of kompres. De tinctuur is het meest geschikt als basis voor een kompres en je moet hem minstens 3 tot 10 keer verdunnen met water. [3]. 

Kompres voor sportblessures
  • Arnica-bloementinctuur (Arnica tinct.) 30 ml
  • Smeerworteltinctuur (Symphyti tinct.) 20 ml
Voeg 1 theelepel tinctuur toe aan 250 ml koud water. Doe het mengsel op een dunne katoenen doek die het aangetaste deel van het lichaam bedekt en breng het daar 1 tot 3 keer per dag als kompres aan [4]. 

Waar u op moet letten bij het gebruik ervan!
Vanwege hun irriterende effecten wordt het over het algemeen alleen aanbevolen om tincturen of thee-extracten uitwendig te gebruiken op een intacte, niet-beschadigde huid. Als je allergisch bent voor bepaalde samengestelde planten, zou ik arnica alleen met grote voorzichtigheid gebruiken.
Let op: Mogelijke bijwerkingen op een beschadigde huid of na langdurig gebruik zijn onder meer huidontsteking met blaarvorming. 
Naast de standaard natuurgeneeskundige preparaten speelt arnica ook een prominente rol in de homeopathie (verdunde tincturen) als enkelvoudig of complex middel voor de behandeling van traumatische letsels.

Smeerwortel / Symphytum officinale
Smeerwortel / Symphytum officinale

De Latijnse term Symphytum officinale is afgeleid van het Griekse ‘symphytos’, wat ‘samengegroeid’ betekent – ​​de bijnaam officinale verwijst naar het eeuwenlange gebruik ervan als medicinale plant (‘officinalis’ betekent ‘gebruikt in de apotheek’). De plant uit de Boraginaceae-familie bevat als structuurelement veel silicium, wat je kunt zien aan de borstelige haartjes. De wortel ( Symphyti radix ) en het kruid ( Symphyti herba ) worden medicinaal gebruikt [5].

Inhoudsstoffen smeerwortelkruid en wortel:
  • tannines / looistoffen
  • slijmstoffen
  • Cafeïnezuurderivaten, bijvoorbeeld rozemarijnzuur
  • Allantoïne
  • Pyrrolizidine-alkaloïden
Hoe kun je smeerwortel gebruiken bij sportblessures?
Smeerwortel heeft vooral ontstekingsremmende en wondgenezende eigenschappen. Het heeft ook een decongestivum-effect, vermindert lokaal irritatie en verlicht pijn [6].

Commissie E beveelt uitwendig smeerwortel aan voor kneuzingen, verrekkingen en verstuikingen. Daarnaast wijst ESCOP op de effectiviteit ervan bij spier- en gewrichtspijn na trauma, artrose, acute rugpijn en diverse ontstekingen. Klinische studies bewijzen het krachtige effect op verstuikte enkels: pijn, ontstekingen en zwellingen werden aanzienlijk verminderd en het bewegingsvermogen werd verbeterd. In een vergelijkend onderzoek met diclofenac zorgde smeerwortelzalf voor een betere pijnverlichting en bewegingsbevordering – zonder de typische bijwerkingen van niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen [7].     

Belangrijk om te weten!
De pyrrolizidine-alkaloïden (PA) in smeerwortel hebben bij dierproeven levertoxische effecten aangetoond. Daarom wordt inwendig gebruik van smeerwortel niet langer aanbevolen. Bij uitwendig gebruik van smeerwortel zijn geen bijwerkingen of interacties met andere medicijnen waargenomen.

Bij uitwendig gebruik moet u ervoor zorgen dat de huid intact is en dat de behandelingsperiode niet langer is dan 4-6 weken. Zalven en kompressen kunnen maximaal 3 keer per dag worden aangebracht. Vermijd gebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding, evenals bij kleine kinderen jonger dan 3 jaar! Voor eindproducten worden zoveel mogelijk varianten met een laag PA-gehalte gebruikt.

Hoe kun je smeerwortel het beste gebruiken?
Je kan een ​​alcoholische tinctuur of thee-infusie gebruiken als basis voor kompressen, pakkingen of zalven. Of verse bladeren kneuzen en mengen met wat olie of sint-janskruidolie als kompres gebruiken.

Thee-infusie met smeerwortel
Kook 5-10 g grof gemalen smeerwortel met 100 ml water. Voor een kompres doe je het na 15 minuten door een zeef en breng je het warm aan [5].

Andere wondgenezende planten zijn sint-janskruid (Hypericum perforatum), madeliefjes ( Bellis perennis ), kamille ( Matricaria chamomilla ), duizendblad ( Achillea millefolium ), goudsbloem ( Calendula officinalis ) of toverhazelaar ( Hamamelis virginiana ). Idealiter combineer je orale inname als druppels en externe behandeling als zalf.

Smeerwortel en arnica worden nu alleen aanbevolen voor uitwendig gebruik. Op het gebied van sportblessures, spier- en gewrichtsproblemen blijven het echter belangrijke klassiekers die in geen enkel medicijnkastje mogen ontbreken. 

Literatuur

[1] https://www.msdmanuals.com/de-de/heim/traumas-and-vergiftung/sporttraumas/%C3%BCberblick-%C3%BCber-sporttraumas Op internet: op 7 augustus 2023
[2] Samenwerking met fytofarmaceutica. Medicinale plantenencyclopedie. Arnica volgens https://arzneipflanzenlexikon.info/arnika.php 
[3] Schilcher H. et al. Fytotherapie gids. München: Stedelijk & Fischer; 2007 : blz. 43 e.v.
[4] Bäumler S. Medicinale plantenpraktijk vandaag: portretten – recepten – toepassing. München: Stedelijk & Fischer; 2007 : blz. 725
[5] Samenwerking met fytofarmaceutica. Medicinale plantenencyclopedie. Op internet: Smeerwortel volgens https://arzneipflanzenlexikon.info/beinwell.php vanaf 8 augustus 2023
[6] Schilcher H. et al 2007. Gids voor fytotherapie. München: Urban & Fischer : blz. 54 e.v.
[7] Staiger C. 2013. Smeerwortel: van traditie tot moderne klinische onderzoeken. Wiener Medizinische Wochenschrift 163: pp. 58–64

zaterdag, december 02, 2023

Over zilverschoon zomaar

Wilde planten groeien zomaar langs wegkanten. Zichtbaar onzichtbaar voor de meeste mensen en dat is ook goed zo. Maar toch hebben zelfs de onooglijkste planten een verhaal te vertellen. En die verhalen maken deel uit van onze cultuur en zijn dus ook waard om bewaard te worden
. Zilverschoon heeft ook zo'n verhaal en een naam te mooi om waar te zijn. In de Schotse hooglanden, waar het toch al druk is van kabouters en elfjes, is of was Zilverschoonwortel voedsel voor deze magische wezens. Honey under ground of  bread-of-the little people werd het genoemd. De wortels zouden zelfs gekweekt geweest zijn om er een soort meel van te maken. Dus niet direct een magische plant, maar eerder aards voedsel voor hemelse wezens. 

Het woord zilverschoon verwijst naar de zilveren onderkant van de ingesneden bladeren. Deze bladeren kunnen hele tapijtjes vormen langs wilde wegkanten. Ze vermeerderen zich, zoals de aardbeiplant, met bovengrondse uitlopers.  Ook in andere landen bleek die zilveren onderkant op te vallen, wat zich vertaald in namen zoals Argentine en Silverweed (Engeland), Silberkraut (Duitsland) en Argentine (Frankrijk). De Latijnse naam Potentilla betekent niks minder dan kracht of macht, niet direct in de betekenis van seksuele potentie maar als goed geneeskrachtig. De plant bevat net zoals zijn familielid tormentil looistoffen en werd dus ook gebruikt als bloedstelpend middel voor verwondingen en menstruatiebloedingen. Dodoens zegt het weer zo mooi 'ganserick stelpt het bloed, van waar dat het bloeden mag'. Jacobs, om eens een andere onbekende herborist uit de 17de eeuw te citeren, schrijft: ‘Ganserieck of Blick in 't Latijn Argentine...stopt den buikloop en den Stonden der vrouwen, doet ook geronnen bloed scheyden... dient ook om rode lopende ogen te wassen en vuile wonden te zuiveren'. Ik citeer nu wel Jacobs maar in feite kopieerde hij Dodonaeus. Wat zouden ze in die tijd blij geweest zijn met het kopieerhulpje bij uitstek, internet! 

Anserina, het tweede deel van zijn Latijnse naam, verwijst naar de gans (anser), omdat de bladeren door de ganzen graag gegeten werden. Het hele geslacht wordt ook Ganzerik genoemd. Franse volksnamen zijn ook herbe aux oies en patte d'oie. Ganzerik is ook specifiek  de naam voor een mannetjesgans.Volgens de Flora Batava uit 1822 werd de wortel ook gegeten, en dan niet alleen door ganzen en elfjes maar ook door mensen. Hij schrijft 'de wortel heeft een meelachtige smaak, als van de Pastinake’ en werd eertijds in Schotland en Siberien gebruikt, om er brood van te maken'. 

In alle tijden zijn er lieden geweest die te goeder en ter kwader trouw, kruiden wonderbaarlijke eigenschappen hebben toegeschreven. Het is eeuwig menselijk, we zijn ook nu nog op zoek naar het middel tegen alle kwalen. Een zekere Roozestein heeft ooit ook de Anserina tot wondermiddel verklaard. Oskamp in zijn Artsenijgewassen zegt daarover ‘Door Roozenstein, die met een afkooksel van dit kruid bijna wonderen gedaan heeft, wierd deze plant in grote waarde gehouden, doch, daar niet allen even gelukkig hier mede geslaagd zijn, wordt zij hedendaags (1796) zeer zelden meer voorgeschreven’. Broeder Aloysius in zijn 'Troost der zieken' van 1973 gebruikt nog steeds Ganzerik als eerste naam, maar vermeldt ook Zilverkruid en Krampkruid, 'krampen in maag en darm worden gemakkelijk door dit eenvoudig kruid genezen', zelden zal men ondervinden, dat dit drankje niet onmiddellijk hulp verleent', schrijft hij.

In mijn eigen opleiding, ondertussen ook al historisch lang geleden, werd Anserina natuurlijk als looistofplant besproken maar belangrijker was zijn krampwerende werking, waardoor zilverschoon niet alleen voor de maag maar vooral ook voor pijnlijke menstruatie geadviseerd werd. Het is geen hormonale plant, maar kan wel goed samen met echte hormonale planten zoals Vitex, Cimicifuga en Alchemilla in kruidenthee of tinctuur verwerkt worden om menstruatiepijn te verlichten.

Namen bij Dodoens: In Latijn wordt dit cruyt nu ter tijt gheheeten Potentilla en Argentina/ en van sommighen Agrimonia sylvestris oft Tanacetum sylvestre. In Hoochduytsch/ Grensich/ Grensing/ oft Genserich/ende daer naer in Latijn Anserina. In Neerduytsch Ganserick en Argentine. In Franchois Argentine/ bec dOye/ ou Tanaise saulvage. Frans: Potentille des oies Engels: Silverweed Duits: Gänseric



Enkele wetenschappelijke onderzoeken laten ook zien dat zelfs de wortel van Potentilla anserina  mogelijk ook vele andere werkingen bezit oa  slijmoplossend en hoestdempend is.

Food Funct. 2017 Oct 18;8(10):3636-3646. 
Protective effect of Potentilla anserina polysaccharide on cadmium-induced nephrotoxicity in vitro and in vivo. Shen R1, Liu D, Hou C, Liu D, Zhao L, Cheng J, Wang D, Bai D.
The aim of this research was to investigate the antioxidant and anti-apoptotic activities of Potentilla anserina polysaccharide (PAP) on kidney damage induced by cadmium (Cd) in vitro and in vivo. PAP has been suggested to have anti-oxidation, anti-apoptosis, immunoregulation, antimicrobial, antitussive, and expectorant abilities. In this study, PAP was extracted and the major components of PAP were analyzed. It was shown that PAP pretreatment remarkably improved redox homeostasis, both in human embryonic kidney 293 (HEK293) cells and in BALB/c mice. Administration of PAP attenuated the mitochondrial dysfunction, degeneration, and fibrosis of kidney induced by Cd. Furthermore, PAP exhibited anti-apoptotic activity, which involved regulating both the mitochondria-mediated intrinsic apoptotic pathway and the death receptor-initiated extrinsic pathway. These results suggest that PAP is a potential therapeutic agent for Cd-induced nephrotoxicity.

Pharm Biol. 2016;54(5):807-11. 2015 Dec 22.
Antitussive and expectorant activities of Potentilla anserina.Guo T1,2, Qing Wei J1,2, Ping Ma J1,2.
Context The root of Potentilla anserina L. (Rosaceae) is an herbal medicine that has been used as an antitussive and expectorant drug for thousands of years in Chinese folk medicine.
OBJECTIVE:
This study estimated the antitussive and expectorant effects of P. anserina extract to validate its traditional use. Materials and methods The antitussive and expectorant activities of the ethanol extract, aqueous extract, and polysaccharides from P. anserina were evaluated using classical animal models. Results The results showed that in three antitussive tests, the aqueous extract and polysaccharides at high and low doses significantly inhibited the frequency of cough induced by ammonia and sulfur dioxide in mice and by citric acid in guinea pigs, and increased the latent period of cough in guinea pigs. Similarly, the aqueous extract and polysaccharides also showed significant expectorant activity compared with the control in phenol red secretion experiments. Polysaccharides at dose of 600 mg/kg enhanced tracheal phenol red output by 121.1%, the ammonium chloride (positive control) at dose of 1000 mg/kg by 117.4%. However, the ethanol extract at a high dose (600 mg/kg) has antitussive activity only in the sulfur dioxide induced coughing test. Moreover, the polysaccharides at the same dose showed better bioactivity than the aqueous extract in all tests. Discussion and conclusion The results of the present study provide evidence that P. anserina can be used as an antitussive and expectorant herbal medicine and that polysaccharides may be the main active ingredients of P. anserina responsible for its bioactivities.

J Ethnopharmacol. 2009 Mar 18;122(2):184-204. 2008 Dec 27. Potentilla--a review of its phytochemical and pharmacological profile.
The genus Potentilla is a member of the family Rosaceae, subfamily Rosoideae, which is mainly distributed in temperate, arctic and Alpine zones of the Northern hemisphere. This genus has been known since ancient times for its curative properties. Extracts of the aerial and/or underground parts have been applied in traditional medicine for the treatment of inflammations, wounds, certain forms of cancer, infections due to bacteria, fungi and viruses, diarrhoea, diabetes mellitus and other ailments. This comprehensive review provides a botanical description of Potentilla species and their phytochemical constituents in the aerial and underground parts. In vitro and in vivo pharmacological studies are reviewed and discussed, focussing on antidiarrhoic, anti-ulcerogenic, anti-neoplastic, antiviral and antimicrobial, antihyperglycemic, anti-inflammatory, spasmolytic, hepatoprotective and antioxidative activities of Potentilla species. Most of the pharmacological effects can be explained by the high amount of tannins and to a lesser extent by triterpenes, present in all plant parts. However, future efforts should concentrate more on in vitro and in vivo studies and also on clinical trials in order to confirm traditional wisdom in the light of a rational phytotherapy. Especially the efficacy of Potentilla erecta rhizome extracts in the treatment of colitis ulcerosa and of viral infections should be further substantiated in clinical studies.

vrijdag, december 01, 2023

Het onooglijke en ongelooflijke varkensgras

Varkensgras wordt al sinds de oudheid en in de middeleeuwen gebruikt voor een veel breder scala aan kwalen en ziekten dan nu het geval is. In de eerste eeuw na Christus gaf Plinius de plant de naam “Sanguinaria ” ( = bloedkruid) vanwege zijn sterke hemostatische werking. De theoloog en botanicus Hieronymus Bock (1498-1554) schrijft hierover: “Gesudderd in rode wijn en gedronken of het gebrouwen water ingenomen met zijn poedervormige zaden stopt alle buikvloeiingen, braken, bloedspuwen en andere vrouwenziekten.” [3]


Als je hoofdpijn had, was het gebruikelijk om een ​​kroon van gevlochten varkensgras op je hoofd te zetten. In de Chinese geneeskunde wordt varkensgras gebruikt om de blaasfunctie te behandelen: met zijn bittere en enigszins verkoelende kwaliteit wordt gezegd dat het urinewegproblemen behandelt die worden veroorzaakt door hitte, vochtigheid of stenen [1].
Aan het einde van de 19de eeuw werd varkensgras in de volksgeneeskunde tegen een hoge prijs verkocht als geheim medicijn tegen longtuberculose, een ziekte die toen wijdverbreid was. Het zat ook in een bekend theemengsel uit die tijd tegen tuberculose en ter versterking van de longen.

Historisch recept: Kobert-Kühnscher kiezelthee
  • Hb Equiseti arvensis: 37,5 (= heermoes)
  • Hb Polygoni avicularis: 75 (= varkensgras)
  • Hb.Galeopsidis ochroleucae: 25 (= hennepnetel)
Meng driemaal daags 1,5 eetlepel met 2 kopjes water en reduceer dit tot de helft [4]. Bij deze dosering zijn geen bijwerkingen te verwachten. Omdat het bij dit mengsel om de opname van silica (Silicea) gaat, adviseer ik een langere gebruiksperiode van 3-6 maanden.

De longversterkende werking van dit siliciumhoudende mengsel vaak gecombineerd met klassieke planten voor de luchtwegen als tijm, smalle weegbree, sleutelbloem  zou zeker ook voldoen aan de hedendaagse vraag naar rationele fytotherapie.

Het varkensgras werd niet alleen gebruikt bij alle soorten bloedingen, talrijke nierziekten en diverse aandoeningen van de luchtwegen, zoals astma, tuberculose of bronchitis, maar werd in de middeleeuwen tot in de 20ste eeuw ook veel gebruikt in de gynaecologie, bij diverse ontstekingen en bij wondgenezing, incontinentie, gebrek aan libido, zweren en verschillende infectieziekten [2].

Effecten en indicaties in hedendaagse wetenschappelijke onderzoeken
Tegenwoordig wordt varkensgras zelden gebruikt als medicinale plant in de kruidengeneeskunde. Als dat wel het geval is, wordt het vooral vanwege het siliciumgehalte geadviseerd als supplement voor longziekten. Ondertussen is het gehalte aan antioxiderende, wondhelende, ontstekingsremmende en samentrekkende  actieve ingrediënten beter bekend geworden [1] en zijn er tal van lopende onderzoeken die de volgende werkings - en toepassingsgebieden hebben onderzocht:
  • Mogelijke ondersteuning bij blaasontstekingen en steenziekten en herstel bij bestaande nierschade: In dierproeven op ratten kon extract van waterig extract de nierstenen en de daarmee gepaard gaande schade aan het nierweefsel verminderen. [5]
  • Potentieel bloeddrukverlagend effect als ACE-remmer: mogelijke invloed op de spanning van perifere bloedvaten, ook uitgebreide werking als hartbescherming [6]
  • Potentieel antioxiderende werking: In cellijnen van muizen kon varkensgras de vrije zuurstofradicalen verminderen. [7]
  • Ook een direct antitumoreffect wordt vermeld: borstkankercellen zouden in vitro tot 50% kunnen worden verminderd door het stimuleren van apoptose (= geprogrammeerde celdood) met behulp van geconcentreerde preparaten van varkensgras. [8e]
  • Mogelijk gebruik tegen obesitas: Vetweefsel, gewichtstoename, triglyceridenniveaus en de vorming van vetcellen werden verminderd bij muizen met overgewicht. [9]
  • Ook wordt een hemostatisch en wondgenezend effect besproken. [9]
  • Ontstekingsremmende werking: Talrijke onderzoeken suggereren dat varkensgras de wondgenezing verbetert en ook kan worden gebruikt bij gingivitis. [10 –11]
  • De antimicrobiële werking van verschillende extracten van varkensgras tegen bacteriën en schimmels is in vitro bewezen. Vooral het chloroformextract was effectief tegen alle geteste grampositieve en gramnegatieve bacteriën, evenals tegen talrijke geteste schimmels, behalve Candida albicans. [12]
  • Arteriosclerose: mogelijk gebruik als preventie en begeleidende behandeling [1]
  • Aanvullend bij chronische obstructieve longziekten (COPD) en astma: mogelijke verwijding van de bronchiale vaten door varkensgras [13]
  • Potentieel anti-diabetisch, bloedsuikerverlagend effect [14]
  • De kwaliteit van het sperma kan worden verbeterd [15]
Let op: De gepresenteerde onderzoeksresultaten dienen niet voor zelfbehandeling met een preparaat gemaakt van varkensgras. Ze worden hier genoemd om het mogelijke potentieel van de plant te laten zien. Verdere studies zijn noodzakelijk.

Wat zit erin, wat werkt en hoe?
  • Flavonoïden en fenolzuren: worden meestal verantwoordelijk geacht voor de antioxiderende effecten
  • Gallotannine en catechine tannines: samentrekkend
  • Coumarines: invloed op de bloedcirculatie
  • Aviculan (een lignan): invloed op het hormonale systeem
  • Naftochinonen: anticonvulsief en secretolytisch
  • Slijm: verzachtend
  • Silica: Effect op huid, bindweefsel en steunweefsel
Erkend medisch gebruik
Op basis van de uitgebreide toepassingsgebieden die inmiddels zijn onderzocht, luiden de officiële aanbevelingen voor Polygonum aviculare helaas erg mager: De Europese regelgevende instantie voor kruidengeneesmiddelen HMPC vermeldt de plant om verkoudheid te behandelen en de hoeveelheid urine te verhogen - en zo de urinewegen te spoelen ter ondersteuning van milde urinewegproblemen. Uitwendig gebruik wordt aanbevolen bij milde ontstekingen van mond en keel [16].

Het gesneden kruid (Herba Polygoni avicularis) wordt meestal gebruikt in theemengsels of als waterig extract in vloeibare preparaten: Giet 150 ml kokend water over 2 gram varkensgras en zeef na ongeveer 10 minuten. Je kunt maximaal 5 kopjes thee per dag drinken, maar het moet minimaal 3 kopjes zijn. Je kunt het ook licht verdund gebruiken om te gorgelen. 
Als u een urineweginfectie heeft, moet u naast thee over het algemeen ook veel vocht drinken. Als u echter weet dat uw hart- of nierfunctie verminderd is, moet u flushingtherapie (inclusief thee van varkensgras) vermijden.

Besluit
Het varkensgras lijkt een alleskunner, een geneeskrachtige plant die overal voorkomt. Tot 100 jaar geleden werd het ook op grote schaal medisch gebruikt; er werden zelfs wonderbaarlijke genezingen aan toegeschreven echter omdat dit varkensgras met zijn robuuste karakter ons overal vergezelt, wordt hij nu meer veracht als bewonderd. Wetenschappelijke studies van de afgelopen twintig jaar hebben nu een therapeutisch potentieel ontdekt dat dicht in de buurt komt van de uitgebreide middeleeuwse en oude indicaties. Omdat het een niet-giftige en gemakkelijk te gebruiken medicinale plant is, raad ik je aan om het varkensgras meer te bekijken, te bewonderen en te gebruiken.

Referenties

[1] Bäumler S. Heilpflanzenpraxis heute – Arzneipflanzenportraits. München: Elsevier; 2021
[2] Madaus G. Lehrbuch der Biologischen Heilmittel.Polygonum aviculare. Vogelknöterich. Polygonaceae. Im Internet: https://www.henriettes-herb.com/eclectic/madaus/polygonum.html; Stand: 30.09.2023
[3] Bock H. Kreüterbuch: Darin Underscheid, Würckung und Namen der Kreüter so in Deutschen Landen wachsen / Auch der selbigen eigentlicher und wolgegründter gebrauch inn der Arznei fleissig dargeben / Leibsgesund. Kreüter Buchs dritte Theile von Stauden, Hecken, und Beümen; 1546
[4] Madaus G. Lehrbuch der Biologischen Heilmittel: Equisetum arvense et E. hiemnale. Ackerschachtelhalm. Equisetaceae. Im Internet: https://www.henriettes-herb.com/eclectic/madaus/equisetum.html; Stand: 30.09.2023
[5] Saremi J et al. Effect of Polygonum Aviculare L. on Nephrolithiasis Induced by Ethylene Glycol and Ammonium Chloride in Rats. Endourology and Stone Disease Vol. 15, No. 03; 2018
[6] Yin MH. et al. Screening of vasorelaxant activity of some medicinal plants used in Oriental medicines. Journal of Ethnopharmacology 2005; 99:113-117
[7] Zhang K et al. Hypoglycemic and Antioxidant Properties of Extracts and Fractions from Polygoni Avicularis Herba. Molecules 2022; 27:3381
[8] Roudkenar H et al. Effects of polygonum aviculare herbal extract on proliferation and apoptotic gene expression of MCF-7. Daru 2011; Vol. 19, No. 5
[9] Sung Y et al. The Antiobesity Effect of Polygonum aviculare L. Ethanol Extract in High-Fat Diet-Induced Obese Mice. Hindawi Publishing Corporation Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine Volume 2013
[10] González Begné M et al. Clinical effect of a Mexican Sanguinaria extract (Polygonum aviculare L.) on gingivitis. Journal of Ethnopharmacology 2001; 74: 45–51
[11] Tunon H et al. Evaluation of anti-inflammatory activity of some Swedish medicinal plants. Inhibition of prostaglandin biosynthesis and PAF-induced exocytosis. Journal of Ethnopharmacology 1995; 48:61-76
[12] Salama HMH et al. Antimicrobial activity and phytochemical analyses of Polygonum aviculare L. (Polygonaceae), naturally growing in Egypt. Saudi Journal of Biological Sciences 2010; 17:57–63
[13] Luo X et al. 2018. Polygonum aviculare L. extract and quercetin attenuate contraction in airway smooth muscle. Scientific Reports 2018; 8:3114
[14] Zhang K et al. 2022. Hypoglycemic and Antioxidant Properties of Extracts and Fractions from Polygoni Avicularis Herba. Molecules 2022; 27:3381
[15] Milan B. Effects of Polygonum aviculare herbal extract on sperm parameters after EMF exposure in mouse. Pak J Biol Sci 2011; 14(13):720-4
[16] Kooperation Phytopharmaka. Vogelknöterich. Im Internet: https://arzneipflanzenlexikon.info/vogelknoeterich.php; Stand: 30.09.2023