Dat betekent niet dat we maar weer massaal moeten gaan roken en drinken. De winst tegen parkinson wordt namelijk teniet gedaan door de grotere risico's op andere ziektes.
Bewegen verlaagt de kans op parkinson en verzacht de symptomen bij degenen die al gediagnosticeerd zijn. Maar, waarschuwt Katan, sporten als rugby en boksen met een risico op hersenschudding verhogen het risico juist weer.
Katan wijst er verder op dat koffiedrinkers minder kans hebben op parkinson, zonder andere ziektes te veroorzaken. Over voeding wordt gezegd dat melkconsumptie mogelijk de kans op parkinson verhoogt, hoewel dit niet overtuigend is bewezen. Biologisch eten, met minder bestrijdingsmiddelen, helpt misschien ook maar lijkt de kans om geen parkinson te krijgen maar weinig te verlagen.
Katan zette deze feiten op een rij omdat hij wil duidelijk maken dat we altijd ergens last van kunnen krijgen en dat een tegenstrategie weer andere effecten oproept. Omdat we ouder worden, komen nieuwe kwalen op waar we iets tegen willen doen.
Katan is van mening dat parkinson voornamelijk te wijten is aan verdere vergrijzing. Het lijkt vaker voor te komen omdat mensen ouder worden. Hij denkt dat leeftijdsgebonden aandoeningen zoals parkinson en dementie onvermijdelijk zijn en dat euthanasie in de toekomst meer in zwang komt als een manier om er geen last van te krijgen. Het is een keer klaar, zegt Katan nauwelijks verholen.
Hoe dat ook zij: het op een zuipen en drinken zetten tegen parkinson is een slecht idee. Al helemaal als je wat ouder bent, want met een slok op val je veel gemakkelijker van de trap.
Enkele kruiden en voedingssupplementen bij ziekte van Parkinson
Omega-3 vetzuren ondersteunen de prikkeloverdracht
Voor een gezonde hersenstofwisseling hebben de neuronen voldoende omega-3 vetzuren nodig. Omega-3 vetzuren ondersteunen de prikkeloverdracht onder invloed van dopamine en remmen de productie van ontstekingsbevorderende en neuronbeschadigende stoffen.
Ginkgo biloba voor een betere doorbloeding
Dit kruid is een sterke antioxidant en verbetert de doorbloeding van de hersenen. Het kan ondersteunen bij de aanmaak van dopamine. Aanbevolen dosering die vaak worden genoemd is twee maal daags 80 mg.
Brahmi (Bacopa monniera) bekend vanuit de Ayurveda
Dit Ayurvedische kruid wordt in de Ayurvedische geneeskunde voor diverse neurologische klachten en aandoeningen. Het is een sterke antioxidant en verbetert de doorbloeding in de hersenen. Het helpt de stemming en geheugen verbeteren. Aanbevolen dosering die vaak worden genoemd is twee maal daags 100-200 mg.
Parkinson en Mucuna pruriens
Mucuna pruriens is een plant waarvan bestanddelen deel uitmaken van tenminste 200 verschillende ayurvedische preparaten. Mucuna pruriens preparaten worden reeds honderden jaren gebruikt in de traditionele ayurvedische geneeskunde. Het preparaat heeft een duidelijke werking op diverse systemen voor overdracht van zenuwprikkels (neurotransmitter systemen), waaronder het dopaminesysteem.
In 2004 werden de eerste belangrijke behandelresultaten van een placebo-gecontroleerde klinische studie gepubliceerd. Het ging om de effecten van 15 en 30 gram van een preparaat van deze zaden bij patiënten met de ziekte van Parkinson. Die resultaten waren bemoedigend.
Alfa liponzuur geeft bescherming door voorkomen van te lage glutathion
Schade door vrije radicalen wordt gezien als een cruciale factor in het ontstaan en verergeren van de ziekte van Parkinson. Er is sprake van een verlies van zenuwcellen in de substantia nigra in de hersenen. Een belangrijk verschijnsel dat optreedt in deze cellen bij het begin van de ziekte van Parkinson is verlies van de meest voorkomende antioxidant in het lichaam, glutathion (GSH). Omdat de cellen door dit GSH-tekort niet langer beschermd zijn tegen radicalen treedt er een verstoring op van de functie van de mitochondriën, de “energieleveranciers” van de cel.
Vooral de remming van de mitochondriën door de verhoogde radicalenbelasting leidt tot deze stoornis. Uiteindelijk sterft de cel. Onderzoek heeft aangetoond dat de cellen beschermd werden door R-alfa-liponzuur aan de cellen toe te voegen na wegvallen van GSH. Er trad veel minder verstoring op van de
mitochondriën. De voedingsstof R- alfaliponzuur biedt aanwijzingen voor een beschermende rol bij patiënten met de ziekte van Parkinson.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.