vrijdag, september 13, 2024

Jiaogulan, kruid van onsterfelijkheid

Jiaogulan of Gynostemma pentaphyllum. De vroegste gegevens over deze plant dateren uit China rond 1400 na Christus. Een infusie van de zoetzure smakende bladeren wordt in de bergachtige streken van Zuid-China al eeuwenlang gebruikt als een verkwikkende, verjongende, dagelijkse thee. De algemene naam in dit gebied, ‘Xiancao’, betekent ‘kruid van onsterfelijkheid’, en de mensen daar zeggen: ‘Het werkt als ginseng, maar beter dan ginseng!’

In de provincie Guizhou wordt het bovengemiddelde aandeel mensen ouder dan 100 jaar toegeschreven aan de wijdverbreide consumptie van Jiaogulan-thee daar. In Japan heet de plant ‘Amachazuru’, wat ‘zoete theerank’ betekent, en staat daar ook wel bekend als thee- en groenteplant. Pas in 1976 – eigenlijk puur toeval – werden tijdens wetenschappelijk onderzoek dezelfde stoffen ontdekt waar ginseng beroemd om is geworden als kandidaat voor een nieuwe caloriearme zoetstof in Jiaogulan: de ginsenosiden.

De laatste jaren is dit kruid steeds populairder geworden als goedkoop alternatief voor ginseng, niet alleen in China en Japan maar ook in de VS. De ingrediƫnten zijn eigenlijk deels identiek aan die van ginseng. En Jiaogulan bevat zelfs een eigen klasse saponinen, de zogenaamde gypenosiden, die vooral verantwoordelijk zijn voor de gunstige effecten.

Jiaogulan (uitgesproken als “Dschiau-gu-lan”) is een makkelijk te kweken klimplant uit de pompoenfamilie. In goede grond groeit de plant snel en al na enkele weken kun je oogsten. Het trekt in de herfst naar binnen en ontspruit het volgende voorjaar opnieuw uit wortelstokken. Onze planten komen uit een plaats waar ze winterhard zijn tot minimaal -18°C. Maar binnen overwinteren kan ook, dan groeit hij het hele jaar door.
De thee die van de bladeren wordt gemaakt is lekker en kan zowel van gedroogde als van verse bladeren worden bereid, al smaken de verse bladeren gewoon lekkerder. Met de jonge, knapperige scheutpunten kun je salades verrijken met een aangename, exotische component. Als je de smaak van echte ginseng kent, zul je een zeer vergelijkbare, zoethoutachtige smaak op je tong hebben als je snoept van de verse scheutpunten van de plant, deze smaak komt voornamelijk uit de actieve componenten van de plant, de gypenosiden en de ginsenosiden. 

Als een echt adaptogeen heeft Jiaogulan bij gebruik geen bijwerkingen en heeft het altijd een balancerende werking. Het wordt ook wel vrouwenginseng genoemd omdat Jiaogulan beter verdragen wordt door vrouwen. Terwijl ginseng slechts ongeveer 20 saponinen bevat, kunnen er in Gynostemma meer dan 80 saponinen worden gedetecteerd. Deze saponinen zijn natuurlijke organische verbindingen die onder meer betrokken zijn bij de hormoonsynthese.

Hier is de indrukwekkende lijst met min of meer bewezen effecten:

1. Adaptogeen: Jiaogulan heeft een aantal balancerende saponinen, waarvan sommige chemisch identiek zijn aan die van ginseng (Panax ginseng), en waarvan sommige hun eigen klasse vormen, de gypenosiden. Voorkomt stressgerelateerde ziekten.

2. Antioxidant: Het is bewezen dat het het lichaamseigen enzym superoxide dismutase (SOD) stimuleert, wat een uiterst effectieve antioxidant is.

3. Harttonicum: Verbetert de pompprestaties van het hart en daarmee ook de algemene bloedcirculatie.

4. Tegen hoge bloeddruk: Net als bij ginseng wordt de bloeddruk binnen het normale bereik gehouden; een te lage bloeddruk wordt verhoogd.

5. Tegen te veel cholesterol: Jiaogulan verlaagt vooral het LDL-niveau en ook de triglyceriden. 

6. Tegen beroerte en hartaanval: Jiaogulan voorkomt dat bloedplaatjes samenklonteren, waardoor het risico op levensbedreigende bloedstolsels aanzienlijk wordt verminderd. Ook effectief als preventieve maatregel tegen trombose.

7. Versterkt het immuunsysteem: de activiteit van de lymfocyten wordt versterkt bij zowel zieke als gezonde mensen.

8. Bloedvorming: de vorming van witte bloedcellen wordt ondersteund. Nuttig voor herstel na chemotherapie of radiologische behandeling.

9. Tegen diabetes: Verlaagt de bloedsuikerspiegel en bloedvetten.

10. Antikanker: Ginsenoside Rh2 is een bijzonder tumorremmend glycoside dat in ginseng (Panax Ginseng) wordt aangetroffen in een hoeveelheid van 0,001%. Gynostemma pentaphyllum bevat precies dit glycoside, maar in een veel grotere concentratie.

11. Stressverminderend: Balancerende werking op het zenuwstelsel: Overspannen zenuwen worden gekalmeerd, zwakke zenuwen worden weer gestimuleerd. Het geheel van de effecten resulteert in een betere stresstolerantie van het organisme en, belangrijk voor atleten, een toename van de uithoudingsprestaties.

Jiaogulan werkt ook bij dieren. Dit is bewezen door klinische tests op ratten, konijnen en honden. Jiaogulan is daardoor eenvoudig toe te voegen aan het veevoer en is een makkelijk te kweken klimplant uit de pompoenfamilie. Je kunt ze bijvoorbeeld tegen schuttingen laten klimmen of als bodembedekker gebruiken. Het heeft kleine bessen die tijdens het rijpen van kleur veranderen van groen naar bijna zwart. In goede (voedselrijke) grond groeit de plant snel en al na enkele weken kun je oogsten. Hun ideale locatie is gedeeltelijk in de schaduw en beschermd tegen de wind. Voortplanting vindt plaats via zaden, stekken en wortelstokken. Binnen gehouden of in de herfst in huis gebracht, blijft hij groen en groeit hij het hele jaar door.

Recept: Jiaogulan mousserende wijn

Neem een ​​handvol of meerdere handenvol Jiaogulan bladranken, wring ze zo hard mogelijk uit, plaats de verfrommelde Jiaogulan in een glazen pot, vul aan met een fles goed gekoelde mousserende wijn en kneus de jiaogulan met een lepel. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk blad- en stamcellen open te breken. Zet  het geheel 1-2 uur in de koelkast, pureer en giet het groene brouwsel door een fijne zeef in een karaf - klaar! Jiaogulan mousserende wijn heeft een zeer unieke smaak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.