maandag, maart 31, 2025

Paardenbloem, plant van overal

Paardenbloem ( geslacht Taraxacum ), in China “Pugongying” genoemd, is een vaste plant die behoort tot de familie Asteraceae. Het heeft een complexe classificatie, die meer dan driehonderd soorten omvat. In Azië wordt het geslacht Taraxacum op grote schaal gekweekt en ook in het wild aangetroffen in de meeste delen van China, Noord-Korea, Mongolië en Rusland. Het groeit in gematigde streken over de hele wereld, waaronder op gazons, langs wegen, op verstoorde oevers en oevers van waterwegen, en in andere gebieden met vochtige grond.

Als eetbaar geneeskrachtig kruid en groente wordt paardenbloem ( geslacht Taraxacum ) al lang gebruikt in de traditionele geneeskunde, volksremedies en substitutietherapieën in veel landen om diverse ziekten te behandelen. Het geslacht Taraxacum werd als medicijn voor het eerst gebruikt om lever- en miltziekten te behandelen in de Arabische geneeskunde. In de 16e eeuw ontdekte de Duitse botanicus Fuchs dat Taraxacum kan worden gebruikt om jicht, diarree, blaren en milt- en leverziekten te behandelen. Het wordt sinds de 16e eeuw in China gebruikt als een algemeen medicijn voor ontgifting, zwelling en lactatie. Sinds de 19e eeuw hebben verschillende auteurs zich gebaseerd op de bestaande traditionele kennis om wetenschappelijke verklaringen te geven over hoe Taraxacum werkt bij ziekten en hun symptomen. Taraxacum kan worden gebruikt als diuretica, antioxidanten, galmiddelen, ontstekingsremmers, pijnstillers en antikankermiddelen. Overeenkomstige studies in de 20e eeuw onthulden dat Taraxacum medicinaal kan worden gebruikt, terwijl de bloeiwijzen, bladeren en wortels ervan kunnen worden verwerkt tot verschillende voedingsmiddelen. Zo kunnen de bladeren van gekweekte of wilde Taraxacum -soorten worden gegeten in salades, terwijl wortels worden gebakken en worden gebruikt als koffiesurrogaat. Daarnaast kan het Taraxacum- bladextract worden gebruikt als smaakstof voor verschillende voedingsmiddelen, waaronder alcoholische en frisdranken, snoep, pudding en kaas.

De Chinese Farmacopee (editie 2020) registreert meer dan veertig Chinese patentmedicijnen die het geslacht Taraxacum bevatten, die klinisch kunnen worden gebruikt voor de behandeling van meer dan vijftig soorten ziekten. Omdat het geslacht Taraxacum hitte kan wegnemen, toxiciteit kan verwijderen, zwellingen kan verspreiden, bindingen kan verdrijven en diurese kan induceren, wordt paardenbloem in de praktijk vaak gebruikt om ontstekingen, maagklachten, tumoren, gynaecologische ziekten, ziekten van het mannelijke urinewegstelsel, enz. te genezen. Klinische studies hebben bijvoorbeeld aangetoond dat de Chinese Kangfuxiaoyan-zetpil met paardenbloem symptomen kan verzachten en de immuniteit kan verbeteren bij patiënten met bekkenontstekingen; Rupixiao-korrel met paardenbloem bezat de gunstige activiteit om diurese te induceren om oedeem te verminderen en harde knobbels op te lossen, wat een bevredigend effectief percentage had voor de behandeling van borsthyperplasie. Daarnaast is er, volgens de database ClinicalTrials.gov ( https://www.clinicaltrials.gov , geraadpleegd op 14 juni 2023), ondersteund door de Amerikaanse National Library of Medicine, voor de interventionele klinische proeven van het geslacht Taraxacum ook één klinische studie ( NCT00442091 ) uitgevoerd door het Universitair Ziekenhuis van Odense om het gunstige effect van paardenbloemsap op dyshidrotisch handeczeem te onderzoeken.

Referenties

Di Napoli A., Zucchetti P. Een uitgebreid overzicht van de voordelen van Taraxacum officinale voor de menselijke gezondheid. Bull. Natl. Res. Cent. 2021;45:1–7. doi: 10.1186/s42269-021-00567-1. [ DOI ] [ Google Scholar ] 

Huang Y., Wu P., Chen XD Mechanistische inzichten in de invloed van flavonoïden uit paardenbloem op fysicochemische eigenschappen en in vitro verteerbaarheid van gekookt aardappelzetmeel. Food Hydrocoll. 2022;130:107714. doi: 10.1016/j.foodhyd.2022.107714. [ DOI ] [ Google Scholar ]

Lis B., Olas B. Pro-gezondheidsactiviteit van paardenbloem (Taraxacum officinale L.) en zijn voedingsproducten - Geschiedenis en heden. J. Funct. Foods. 2019;59:40–48. doi: 10.1016/j.jff.2019.05.012. [ DOI ] [ Google Scholar ]

Bloedreiniging, detox, drainage, ontgifting? Kruiden kunnen helpen.

Heeft je lichaam ondersteuning nodig bij het ontgiften? In onze stofwisseling worden voortdurend gevaarlijke stoffen geproduceerd. Wanneer onze cellen energie genereren, worden er tijdens de eiwitstofwisseling schadelijke vrije radicalen gevormd en wordt giftig ammoniak geproduceerd. Vrije radicalen kunnen het erfelijk materiaal beschadigen en ernstige ziekten veroorzaken, terwijl stoffen zoals ammoniak het lichaam binnen enkele uren kunnen vergiftigen. Meestal beschermen de lichaamseigen radicalenvangers en de ontgiftingsorganen lever, nieren, huid, longen en darmen ons hiertegen. Ze neutraliseren giftige stoffen of scheiden deze uit – bijvoorbeeld via de urine, ontlasting of zweet.

Een eenvoudig bloedonderzoek, waarbij de leverenzymen en nierwaarden worden bepaald, kunnen tonen of de ontgifting goed verloopt. Ze geven informatie over de goede werking van de lever en de nieren. Vanuit een natuurgeneeskundig perspectief kunnen de ontgiftingssystemen van het lichaam verstoord zijn, zelfs als het bloedbeeld normaal is. Mensen die hier last van hebben, voelen zich moe en futloos. Vaak klagen ze over pijnlijke gewrichten, slecht slapen of rusteloosheid.

Als je last hebt van dergelijke aanhoudende klachten? En als het medisch onderzoek geen oorzaak voor deze klachten vindt, kan een detoxprogramma met geneeskrachtige planten je helpen. Een reinigingskuur is ook te gebruiken als behandeling in het voorjaar of de herfst om vermoeidheid te verminderen of te voorkomen. Het kan niet alleen een positief effect hebben op je lichaam, maar ook op je geest.

Mentale aspecten van een detoxbehandeling

Wij bestaan ​​niet alleen uit een lichaam; Ons zielenleven is een belangrijk aspect van ons bestaan ​​en onze gezondheid. De geneeskunde houdt bij het herstel steeds meer rekening met onze fysieke en mentale aspecten. Natuurgeneeskundige disciplines zoals kruidengeneeskunde bewijzen dat deze holistische denkwijze succesvol is. Zo kunnen ontgiftende geneeskrachtige planten niet alleen ons lichaam ontdoen van gifstoffen, maar ons ook helpen bij stressvolle emoties. Mijn ervaring leert dat een holistisch detoxprogramma ervoor kan zorgen dat we ons beter, jonger en gelukkiger voelen.

Bloedzuivering door stimulatie van de ontgiftingsorganen

Waar je ook woont, de volgende planten groeien zeker in uw directe omgeving: brandnetel (Urtica dioica) , paardenbloem (Taraxacum officinale ), vlier (Sambucus nigra) en duizendblad (Achillea millefolium) . Ze voelen zich prettig in menselijke nederzettingen. Deze planten worden beschouwd als ‘bloedzuiveraars’. Volgens de volksgeneeskunde activeren ze de ontgiftingsorganen lever ( paardenbloem en duizendblad ) en nieren ( brandnetel en paardenbloem ), waardoor het bloed wordt ontdaan van schadelijke stoffen. Vanuit een natuurgeneeskundig oogpunt versterken vlierbessenbloesems de huid, waardoor deze stofwisselingsproducten effectiever kan uitscheiden. Vlierbessen bevatten krachtige antioxidanten die onze cellen en weefsels kunnen beschermen tegen vrije radicalen. Paardenbloem bevordert een actieve spijsvertering en vetstofwisseling en zorgt voor een gezonde darmflora, waardoor de belasting door gifstoffen uit de voeding en het spijsverteringsproces afneemt.

Ook in de officiële monografieën over geneeskrachtige planten wordt verwezen naar de stimulerende werking van afzonderlijke planten op onze ontgiftingsorganen. Zo vermelden de monografieën van ESCOP en Commissie E de stimulerende werking van paardenbloem op de galstroom en de urineproductie en de diuretische eigenschappen van brandnetel. Het gebruik van planten voor ontgifting volgens het onderstaande recept is gebaseerd op ervaringen uit de empirische geneeskunde.

Emotionele detox: holistische detox met medicinale planten

Ook ons ​​emotioneel leven heeft van tijd tot tijd een ‘ontgifting’ nodig, wanneer stressvolle of giftige gevoelens zoals frustratie of woede zich ophopen en ons beroven van onze energie en levenslust. Volgens bevindingen uit de empirische geneeskunde kunnen de kalmerende en krampstillende eigenschappen van duizendblad ons helpen om onze problemen en conflicten met meer helderheid en kalmte aan te pakken. In mijn ervaring is duizendblad vooral nuttig als problemen ‘de maag raken’. Boosheid of stress kunnen spijsverteringsproblemen veroorzaken, zoals een opgeblazen gevoel of buikkrampen. Dan denk ik dat duizendblad een goede keuze is.

Paardenbloem en duizendblad worden beschouwd als geneeskrachtige planten voor de lever. Deze orgaan wordt niet alleen in het oude Griekenland, maar ook in de traditionele westerse en Aziatische geneeskunde gezien als een belangrijk orgaan van ons zielenleven. Het verlichten van de pijn in de lever leidt tot meer levensvreugde, lichtheid en zelfvertrouwen."

Naar mijn ervaring kan het stimuleren van de huid met vlierbloesem ook het welzijn bevorderen: we voelen ons ‘comfortabel in onze huid’ als deze goed doorbloed is.

Brandnetel, duizendblad, paardenbloem en vlier kunnen we samen als thee drinken; Deze vorm van toediening is effectief gebleken en bovendien zeer goedkoop.

Een ontgiftende theemix

De ingrediënten voor veel detoxbehandelingen zijn vaak duur, maar onze vier inheemse kruiden zijn dat niet. U kunt het volgend theemengsel kopen of zelf oogsten en deze kruidenthee als kuur twee keer per jaar gedurende drie weken drinken.

  • 15 g vlierbloesem ( Flores Sambuci )
  • 45 g brandnetelbladeren ( Folia Urticae )
  • 40 g paardenbloemkruid ( Herba Taraxaci )
  • 45 g duizendbladkruid ( Herba Millefolii )
  • 50 g paardenbloemwortel ( Radix Taraxaci )
  • 60 g vlierbessen ( Fructus Sambuci )

Voorbereiding

2-3 maal daags een afgestreken eetlepel van het mengsel bedekken met ¼ liter kokend water, 15 minuten laten trekken en ongezoet drinken vóór de maaltijden.

Gebruik en advies.

Zwangere vrouwen en mensen met nierschade, ernstige chronische ziekten of acute infecties mogen in principe alleen na overleg met een arts een detoxkuur ondergaan. Volgens de huidige kennis leidt de diuretische werking van geneeskrachtige planten niet tot een verstoring van de elektrolytenbalans. Mensen die diuretica of hartmedicatie gebruiken, moeten echter met hun arts bespreken of ze deze voorgeschreven medicijnen als behandelplan kunnen gebruiken.

Deze thee heeft een diuretisch effect, dus het is beter om de laatste kop niet te laat op de avond te drinken, zodat de nachtelijke aandrang om te plassen uw slaap niet verstoort. Het uitdrogende effect kan er ook voor zorgen dat u in de eerste 2 weken wat gewicht verliest. In het begin kunnen hoofdpijn en vermoeidheid optreden. Deze kunnen meestal worden verlicht door wat beweging in de frisse lucht.

En tenslotte

“Wie zet het vuilnis buiten?” In gezinnen, bij huishoudens is er niet altijd iemand direct beschikbaar om deze vraag te beantwoorden. In ons lichaam is dit duidelijk gord gereguleerd: organen als de lever, de nieren, de huid of de darmen voeren af ​​wat niet meer nodig is en wat een belasting voor het lichaam kan zijn. Volgens de natuurgeneeskundige visie is het zinvol om deze organen regelmatig te ondersteunen bij hun werk. Vooral als u zich moe of onrustig voelt of moeite heeft met slapen.

donderdag, maart 20, 2025

Nu daslookblad oogsten en tinctuur maken

Knoflook, daslook, kraailook.... Looksoorten werden reeds bij de Romeinen "allium" genoemd; maar ook "alium" of "aleum" was gebruikelijk. Mogelijk is allium van het Latijnse woord "olere", ruiken afgeleid. Het woord 'ursinum' is op het Latijnse ursinus (beer) terug te voeren. Reeds voor Linneaus werd deze aanduiding gebruikt; Plinius in zijn Historia Naturalis spreekt over een looksoort: "... silvestre (alium), quod ursinum volcano' . Ook Dodonaeus vermeld het derde geslacht van Look dat ' in Latijn Allium ursinum wordt genoemd. In Hoochduytsch Walt knobloch oder Knoblauch. In Neerduytsch Das Loock. In Franchois Aux d’ours/ ou Ail d;ours. Dit Loock schijnt wel te wesene dat loock dat Dioscorides Scorodoprassum heet/ oft als sommighe meynen dat Ampeloprasum. 

Daslook bevat net als knoflook en ui een aantal belangrijke werkzame stoffen, zoals zwavelhoudende verbindingen, flavonoïden (kaempferol en quercetine), vitaminen (vooral veel vitamine C), mineralen en chlorofyl.

De meest kenmerkende en belangrijke inhoudsstof is alliine, een zwavelhoudend aminozuurderivaat. Alline bevindt zich in intacte plantencellen. Op zichzelf is alliine geurloos en chemisch stabiel, maar zodra de plant wordt beschadigd (bijvoorbeeld door snijden, pletten of kauwen), komt het enzym alliinase vrij. Dit enzym zet alliine razendsnel om in allicine.  Allicine is de stof die verantwoordelijk is voor de kenmerkende geur en de bioactieve werking van daslook. Allicine is echter onstabiel. Wanneer allicine afbreekt door blootstelling aan zuurstof, warmte of oplosmiddelen zoals olie of alcohol, vormt het ajoenen (en andere stoffen), die ook biologische effecten hebben. Zowel allicine als ajoenen zijn interessante stoffen voor de gezondheid, met antimicrobiële, cardiovasculaire, neuroprotectieve en immuunversterkende effecten. 

Antimicrobiële werking

Allicine heeft een sterke antibacteriële, antivirale en schimmelwerende werking. Het kan pathogenen bestrijden zoals Staphylococcus aureus (waaronder MRSA), Escherichia coli en Candida-schimmels. De werking berust op de interactie van allicine met bacteriële enzymen, waardoor de stofwisseling van de ziekteverwekkers wordt verstoord.

Cardiovasculaire werking

Allicine bevordert de productie van stikstofmonoxide (NO), dat de bloedvaten ontspant en de bloeddruk verlaagt. Het remt het enzym (HMG-CoA-reductase) dat betrokken is bij de cholesterolproductie, waardoor het LDL-cholesterolgehalte daalt. Bovendien remt allicine trombocytenaggregatie en voorkomt zo bloedklonters, wat bescherming biedt tegen trombose en beroertes.

Immuunmodulerende en ontstekingsremmende werking

Allicine stimuleert macrofagen en T-cellen, wat de weerstand tegen virale en bacteriële infecties verhoogt. Het verlaagt ook ontstekingsmarkers, waardoor het ontstekingsremmend werkt bij chronische ontstekingen, artritis en auto-immuunziekten.

Neuroprotectieve werking

Allicine is een sterke antioxidant en beschermt zenuwcellen tegen schade door oxidatieve stress, wat mogelijk bijdraagt aan het verminderen van neurodegeneratieve aandoeningen zoals Alzheimer en Parkinson. Daarnaast ondersteunt het ontgifting in de lever, wat de hersenen indirect helpt door het verminderen van toxische belasting.

Allicine

Om optimaal van allicine te profiteren snijd of kneus je daslook en laat je het 10-15 minuten staan vóór inname. Zo wordt een maximale hoeveelheid allicine gevormd. Je eet het best rauw of voegt het toe aan het einde van de bereiding. Allicine is hittegevoelig en wordt bij hoge temperaturen afgebroken. Je kunt het combineren met gezonde vetten (zoals olijfolie), om de opname van vetoplosbare antioxidanten te verbeteren. Daslook kan ook gefermenteerd worden, wat de stabiliteit van zwavelverbindingen verlengt en probiotische voordelen heeft.

Allicine is matig oplosbaar in water (maar niet stabiel, omdat het snel degradeert) en matig oplosbaar in vetten (maar vormt zich snel om tot andere zwavelverbindingen zoals ajoenen). Het is wel goed oplosbaar (en stabiel) in alcohol, zoals ethanol. Om maximaal van de bioactieve stoffen en hun gezondheidsvoordelen te profiteren, kan je er dus een tinctuur van maken. Deze is ook nog eens lang houdbaar.

Deze daslooktinctuur ondersteunt de hartgezondheid en de immuniteit. Het is niet nodig maar wel interessant om aan de tinctuur nog twee andere planten toe te voegen, namelijk rode zonnehoed (Echinacea spp.) en gember (Zingiber officinale). Echinacea versterkt het immuunsysteem en helpt tegen infecties, wat de werking van daslook aanvult. Gember bevordert de circulatie en werkt ontstekingsremmend, wat de cardiovasculaire werking van de tinctuur ondersteunt. Bovendien bevordert gember de spijsvertering.

Wat heb je nodig?

  • ​handvol verse daslookblaadjes
  • 1 eetlepel gedroogde echinacea-wortel
  • 1 el gedroogde gemberwortel
  • 50 ml water
  • 50 ml pure ethanol van 96%
  • 1 eetlepel citroensap (verhoogt stabiliteit van allicine)

​Kneus de daslook en laat het 10 minuten rusten. Dit geeft het enzym alliinase de tijd om allicine te vormen. Meng de daslook met het water en laat 1 uur trekken om wateroplosbare stoffen (vitaminen, mineralen, flavonoïden) te extraheren. Voeg de gedroogde zonnehoed en gember toe aan de pot. Voeg daarna de alcohol en het citroensap toe. Sluit de pot goed af en zet deze op een donkere, koele plek gedurende 2-3 weken. Schud af en toe om de kruidenextractie te bevorderen. Zeef na 3 weken de tinctuur door een fijne doek, koffiefilter of fijne zeef. Bewaar in een donkere fles. Het is minstens 2 jaar houdbaar.

Je kan natuurlijk nu ook een goede tinctuur maken met alleen het blad van daslook of in de winter met de wortelbolletjes.

Doseringen:

  • Immuunversterkend: 15-20 druppels per dag, in een glas water, voor algemene weerstand.
  • Voor verkoudheden of infecties: 20 druppels, 3x per dag, in een glas water.
  • Ondersteuning voor de circulatie en hartgezondheid: 10 druppels per dag, in een glas water.
  • Spijsverteringsondersteuning: 15 druppels na een zware maaltijd.