zondag, januari 10, 2021

De blue zones of gezond oud worden

Wereldwijd zijn er vijf streken waar opmerkelijk veel eeuwelingen rondlopen. Het gaat om Sardinië (Italië), Okinawa (Japan), Nicoya (Costa Rica), Ikaria (Griekenland) en Loma Linda (Californië). De Amerikaanse journalist Dan Buettner maakte er zijn levenswerk van om het ouderdomsrecept van die zogenaamde ‘blauwe zones’ te ontrafelen.

“Op nummer één staat: beweeg voldoende, op een natuurlijke manier. Twee: eet tot je 80 procent verzadigd bent. Drie: eet zo veel mogelijk plantaardig. Vier: drink één à twee glazen rode wijn per dag. Vijf: geef een doel aan je leven. Zes: ontspan op tijd. Zeven: zet je in voor een goede zaak. Acht: hecht belang aan je familie. En negen: zorg voor een goed sociaal netwerk.”

Les nummer 1, ‘natuurlijk bewegen’. De mannelijke eeuwelingen op Sardinië hadden hun hele leven als herder gewerkt, en daardoor dagelijks wat kilometers afgewandeld. Schaapsherder moet dan zowat het gezondst mogelijke beroep zijn?“Als je naar de data kijkt wel, ja. Het gaat erom dat je dagelijks beweegt, maar daarom niet als een zwetende gek. Herders lopen geen marathons hè, laat staan dat ze dagelijks met gewichten zeulen. Nee, ze wandelden dagelijks gemiddeld een goeie 8 kilometer. Wandelen is wellicht de beste fysieke activiteit die er bestaat.”

Dan Buettner kookboek met 100 gezonde recepten geïnspireerd op de Blue Zones, gebieden waar de gezondste en gelukkigste mensen ter wereld leven. Een recept.

TOFOE-STEAK MET SHIITAKES

250 g stevige tofoe, in vier vierkante stukken
1 el plantaardige olie of sojaolie
1 el bloem
1 el sesamolie
200 g shiitakes
1 el mirin
1 tl geraspte gember
1 el rode misopasta
¼ tl chilivlokken
50 g gehakte prei of bosui
kerstomaten, gehalveerd, ter garnering

Bedek de vochtige tofoe met een laagje bloem. Doe de plantaardige olie in een koekenpan en bak de tofoe op middelhoog vuur rondom tot hij iets begint te verkleuren (3-4 minuten per kant).
Doe de sesamolie in een andere pan. Bak hierin de paddenstoelen, mirin, gember, miso en chilivlokken 3-4 minuten op middelhoog vuur of tot de paddenstoelen gaar zijn. Draai het vuur uit, voeg de prei of bosui aan het paddenstoelenmengsel toe en roer alles door elkaar.
Leg per persoon twee stukken tofoe op een bord en schep het paddenstoelen-groentemengsel erop.
Garneer het gerecht met de kerstomaten.



Geen opmerkingen: