vrijdag, oktober 11, 2013

Appel, appelsap en appelmoes

Wat moeten we met al die niet echt eetbare, wat zure appels in onze tuin? Eigenlijk zijn het appels om cider te maken. Appelsap moet ook kunnen, dachten we en daarna kunnen we van het sap nog altijd proberen cider te maken. Dus onze stoomextractor opgesteld, 3 kilo appels, geschild en in stukken gesneden en na zowat een uur stomen, hebben we één liter sap. Niet zo geweldig veel maar wel een massa appelpulp, die we gelukkig als appelmoes kunnen gebruiken.

De stoomextractor (damp-ontsapper) is een apparaat dat door middel van stoom bij vruchten, groenten of kruiden op eenvoudige wijze het sap kan uittrekken. Het resultaat is een gepasteuriseerd en dus bewaarbaar sap. Puur natuur! Met deze stoomextractor kunt je ook groenten blancheren en allerlei gerechten bereiden: rijstgerechten, visgerechten....

Appel  / Malus sylvestris
De voorbije jaren zijn wetenschappers vol lof over de appel. Zo is bewezen dat regelmatig een appel eten (2 à 3 per dag), het cholesterolgehalte (totale en slechte cholesterol) kan helpen normaliseren, vooral als u ook de schil opeet, en ook een te hoge bloedsuikerspiegel kan doen dalen. Mogelijke verklaring: de vezels die de spijsvertering en de darmflora stimuleren.
Een ander domein van de geneeskunde waarin de appel perspectieven biedt, is de neurologie. Zo doen dierenproeven vermoeden dat de quercetine in appelen (schil) de neuronen zou beschermen tegen alzheimerletsels. Ook bij darmkanker kan appelsap of cider de behandeling ondersteunen. Apple polyphenol phloretin potentiates the anticancer actions of paclitaxel through induction of apoptosis in human hep G2 cells.

https://sites.google.com/site/kruidwis/planten-van-a-tot-z/malus-sylvestris-appelboom
Geen opmerkingen: