maandag, oktober 14, 2013

Onderweg: Pont L'Eveque

Weg. Onderweg. Op weg van Bretagne naar Belgïe. Vanmorgen volop zon diep in de punt van Bretagne maar wel steeds meer wolken en stortregens richting Normandie. Ik neem de, niet te betalen autoweg tot Caen, dan verder via N-weg binnendoor richting Rouen. Ik begin de route al wat te kennen en zelfs vaste slaapplekken te krijgen. Dus nog eens overnachten in Pont L’Eveque, op de Place Foch, vlak bij de brandweer en een park. Het is geen officiele camperplek toch staan er meestal welke enkele huisjes op wielen. Ook de grote indrukwekkende kerk Saint Michel is vlakbij en dus ook het geluid van de klokken, gelukkig stoppen die met luiden om 10 uur.

Ik dwaal nog even door de zoals gewoonlijk verlaten straten, ook de cafés zijn hier om 9 uur 's avonds niet meer open. Een fel verlichte winkel trekt mijn aandacht, ik wandel er naar toe, protserige doodskisten en kitscherige grafschriften glinsteren mij tegen, alsof ik al in het hiernamaals ben terecht gekomen. Als de hemel er zo in het echt uitziet, dan blijf ik toch liever op dit aardse paradijs. Terug in mijn eigen huisje zonder hemels internet, noteer ik dan maar offline mijn mijmeringen en voor tien uur lig ik in mijn eigen hemelbed.

Over kaas
Pont-l'Évêque is niet alleen een bijzonder mooi en bloemrijk stadje met vakwerkhuizen, het stadje heeft ook zijn naam gegeven aan een Franse kaas van het type rood-bacterie- of gewassen-korst-kaas. De kaas wordt in Normandië al sinds de XIIde eeuw bereid.

De melk wordt direct na ontvangst verhit tot 35 °C. Kalfsleb wordt toegevoegd om het stremmen te versnellen. De wrongel wordt gesneden, afgegoten en in een vierkante vorm gedaan. De eerste fase is nu in een warme zaal (22 °C). De vorm wordt op een zeef geplaatst en gedurende 1-2 dagen regelmatig gekeerd om de wei weg te laten lopen. Vervolgens wordt de kaas getransporteerd naar de droogruimte, waar de kaas 5 dagen verblijft. Daarna wordt de kaas gezouten (wat op verschillende wijzen kan, van inzouten tot een pekelbad), en wordt de kaas gewassen en geborsteld. De laatste stap is het rijpen gedurende anderhalve maand. De kaas zelf wordt geler, de buitenkant wit. Per kaas is drie liter melk en ongeveer 45 dagen nodig om tot het eindproduct te komen. Kaas dus eens wat anders dan kruiden.

Geen opmerkingen: