woensdag, oktober 05, 2011

Varengeville-sur-Mer


We zijn in Varengeville sur Mer. Dit chique dorp in Normandië ligt hoog op een krijtrots en biedt een grandioos panorama, dat met één blik de hele Côté d’Albâtre van Saint-Valery-en-Caux tot Le Tréport omvat. Een landchap vol van impressies. Niet verwonderlijk dus dat de impressionisten zoals Claude Monet werden aangetrokken door deze magische plek, met in hun kielzog talloze andere kunstenaars, zoals Braque, Picasso, Miró en Cocteau. Braque was zo gefascineerd door Varengeville, dat hij zelfs besloot er de helft van het jaar te gaan wonen.


Wij wandelen langs de Normandische villa's naar de kerk op de rand van de klif. Het lijkt alsof ze elk moment in zee dreigt te vallen. De kerk van St. Valery dateert al uit de dertiende eeuw. Het kerkhof wordt gedomineerd door een zestiende-eeuwse zandstenen kruis, er liggen hier ook enkele bekende Fransen begraven, met zicht op zee: Porto-Riche, Albert Roussel, Georges Braque en Paul Nelson. De kubistische kunstenaar, Braque, creëerde een glasraam voor de kerk, dat de boom van Jesse uitbeeld.


De jonge impressionistische schilders die omstreeks 1860 naar buiten trokken om te schilderen, zagen hoe de kleuren van het landschap door de stand van de zon en de weersomstandigheden voortdurend veranderen. Zij probeerden dat ter plekke op hun doek vast te leggen. Dat verklaart de haastige manier van schilderen en de onscherpte van hun voorstellingen.


Monet, Claude. De vissershut te Varengeville, 1882 olieverf op doek, 60 x 78 cm 


'...ik ben tevredener, en ik ben blij dat ik gebleven ben, want ik heb een plekje ontdekt waar ik mooie dingen kan maken', schreef Monet in 1882 aan Alice Horsched‚ tijdens zijn verblijf aan de Normandische kust, waar hij Varengeville ontdekte. Bovenstaand landschap heeft Monet in negen versies geschilderd, die ieder een andere lichtval en een andere sfeer laten zien.

Lees ook http://reizen-en-recreatie.infonu.nl/reisverhalen/84682-normandie-varengeville-sur-mer.html

Geen opmerkingen: