donderdag, december 15, 2011

Menhir Men hir


Menhirs. Antennes uit een stenen tijdperk? Ondanks Wifi, 3G, GSM en GPS zijn deze grote stenen nog altijd tot onze verbeelding sprekende monumenten. Stoere stenen uit een verleden tijd.
We wandelen er eerbiedig langs, erop en erover. Heiligschennis of speelse rituelen?

Wat betekenen die blokken? Beloven ze ons een verleden? Of een toekomst? Alleen maar vragen en geen antwoorden, dat is het leven. Dat is een goed leven!

Menhirs bij de dolmen van Oppagne.
Deze 5 menhirs werden zeer lang, 3000 jaar geleden opgericht, later weer begraven en in de 19de eeuw vond men drie stenen terug, de overige twee pas in 1986. In 1997 plaatsten archeologen ze weer in hun oorspronkelijke positie. Dit was mogelijk omdat er in de bodem nog sporen waren van de kuilen waarin ze ooit stonden. De vijfde steen werd niet rechtgezet, de oorspronkelijke standplaats was onvindbaar.

De dolmen van Oppagne, bekend als 'Le Petit Dolmen' ligt 1.6km verwijderd van de dolmen van Wéris. Het hunebed bevindt zich in een geul zodat enkel de drie sluitstenen zich boven het grondniveau bevinden.
De dolmen van Oppagne werd slechts in 1888 ontdekt. In tegenstelling tot die van Wéris was deze voor z'n ontdekking overdekt met grond. Félix, zoon van boer Antoine Lambert, wou zijn vader een plezier doen: hij zou die grote stenen in het veld, die het ploegen altijd extra moeilijk maakte, wel eens uitgraven en doen verdwijnen. Maar .... gelukkig hield hij zijn gedachten tijdens het graven erbij: hij vond dat er toch wel erg veel gelijkenis was met die bekende dolmen van Wéris, zo'n anderhalve km verder! En dus werden de archeologen er bij gehaald. Deze dolmen werd verder gerestaureerd in 1906.

Geen opmerkingen: