Het eten van wilde planten is terug in de mode. Zelfs sterrenrestaurants verwaardigen zich om wilde zuring, brandnetel en veldkers op het chique menu te zetten. En daar ben ik blij mee, het is zeker een gezonde en spannende aanvulling op ons gecultiveerd voedsel. Toch, je hoort het al, heb ik daar wat wijsneuzige bemerkingen bij. Ik heb de indruk dat sommigen dit wild voedsel als veel gezonder beschouwen dan gecultiveerde spinazie of broccoli en dat wil ik toch wel betwijfelen. Groenten zijn ontstaan uit wilde planten, niet alleen om meer opbrengst te krijgen, maar ook om ze eetbaarder te maken. Meer eetbaar op 2 manieren, door de smaak en de structuur te verbeteren maar ook door de giftige stoffen uit de plant te verwijderen. Uit de wilde aardappel bijvoorbeeld verdwenen door eeuwen selectie de sterk giftige tropaanalcaloïden. Ook de aardappel wil in leven blijven en wordt dus liever niet opgegeten en daar planten geen pootjes hebben om te vluchten, maken ze onsmakelijke of giftige stoffen aan om dieren en mensen af te schrikken. En mensen maar ook dieren vinden dan weer truukjes om die aardappelen en andere planten toch te eten. Ook dat is ecologie en evolutie.
Lees ook
http://recensies.infonu.nl/kunst-en-cultuur/29888-brandnetel-in-de-chemisch-ecologische-flora.html
1 opmerking:
Dankjewel voor die laatste link...
Een boeiend stukje!
Een reactie posten