zaterdag, november 08, 2025

Inuline, onze darmflora en planten

Wij leven in symbiose met onze darmbacteriën. Er bestaan ​​eeuwenoude overeenkomsten tussen de darmflora en de mens. De darmbacteriën ondersteunen en verbeteren zelfs de effectiviteit van geneeskruiden. Maar wat krijgen ze ervoor terug? Heel simpel: voedsel en onderdak. De dunne en dikke darm creëren allereerst een omgeving waarin onze darmflora goed gedijt. Deze moet enigszins vochtig zijn, goed verwarmd en – heel belangrijk – de pH-waarde moet correct zijn. Een licht zure omgeving zorgt ervoor dat de darmflora zich prettig voelt en floreert. Het onderdrukt ook ongewenste bacteriën die het leven voor ons en onze darmflora moeilijk kunnen maken.

En hoe zit het met ons voedsel?

Darmsymbionten voeden zich ook met wat wij eten. Wanneer het gedeeltelijk verwerkt voedsel de darm binnenkomt, wordt deze verder verwerkt door de darmsymbionten. Ze concurreren echter niet met ons. Ze hebben zich gespecialiseerd in voedselcomponenten die voor ons onverteerbaar zijn. Dit geldt met name voor langketige koolhydraten. Wij missen de benodigde enzymen om deze te verteren. Wij produceren slechts ongeveer 10 enzymen voor de vertering van koolhydraten, terwijl de darmsymbionten er ongeveer 200 produceren [1]. Dit is ook in ons voordeel: wanneer ze onverteerbare koolhydraten afbreken, behouden ze slechts een deel van de opbrengst, waardoor de rest voor ons beschikbaar komt. Dit kan bijzonder goed worden aangetoond met inuline. 

Inuline

Inuline is een belangrijke opslagstof in planten. Het wordt voornamelijk in de wortels aangemaakt in de herfst en vormt een essentiële bron waar de plant in het voorjaar een beroep op kan doen. Verschillende geneeskrachtige planten bevatten inuline. Het wordt bijvoorbeeld gevonden in de wortel van paardenbloem (Taraxacum officinale) en cichorei (Cichorium intybus). Veel wortelgroenten bevatten ook inuline, zoals aardpeer (Helianthus tuberosus), schorseneer (Scorzonera hispanica) en pastinaak (Pastinaca sativa) [2]. Uien en prei zijn ook uitzonderlijk rijk aan inuline.

Inuline bestaat uit veel fructosebouwstenen – fructose is voor ons wel verteerbaar, maar niet in zo'n complexe samenstelling. Daarom passeert inuline onze darmenzymen ongewijzigd en bereikt het de onderste delen van de darm. Daar komt het bacteriën tegen die, met behulp van hun enzym inulinase, inuline afbreken tot zijn fructosecomponenten en zich daarmee voeden. Daarbij produceren ze de kortketenvetzuren propionzuur, boterzuur en azijnzuur, evenals hun zouten en esters propionaat, butyraat en acetaat. Deze stoffen zijn weer gunstig voor ons: ze remmen ontstekingsprocessen in de darm, voorzien de cellen van het darmslijmvlies van energie, bevorderen de darmmotiliteit (peristaltiek), de activiteit van het immuunsysteem en de weerstand van het darmslijmvlies tegen toxines en pathogenen. Een deel van de kortketenvetzuren komt in de bloedbaan terecht en helpt hoge bloedlipideniveaus te verlagen, en kan positieve effecten hebben op onze stemming en cognitieve prestaties [ 3 ]. Inuline is voor ons dus onverteerbaar, maar het voedt wel de darmsymbionten: om die reden wordt het gerekend tot de natuurlijke prebiotica, oftewel stoffen die een gevarieerde en gezonde darmflora bevorderen.

Inuline voor een gezonde darm

Onder de inuline-afhankelijke bacteriën in onze darmflora zijn vooral bifidobacteriën belangrijk. Ze zijn de "bewakers" van de dikke darm. Met het melkzuur dat ze produceren, houden ze schadelijke bacteriën op afstand en bevorderen ze de diversiteit aan darmsymbionten. Studies hebben aangetoond dat een met inuline versterkte fractie van bifidobacteriën de groei van Faecalibacterium prausnitzii en Ruminococcus mogelijk maakt, evenals verschillende soorten van het geslacht Bacteroides, zoals Bacteroides uniformis en Bacteroides caccae. Dit zijn allemaal belangrijke bacteriën voor de darmgezondheid [ 4 ]. Omgekeerd worden schadelijke bacteriën zoals Campylobacter jejuni, Clostridium perfringens en Salmonella, evenals pathogene stammen van Escherichia coli en Bilophila wadsworthia, onderdrukt door inuline-inname [ 5 ]. 

Hoe je uw darmgezondheid kunt versterken met inuline

U denkt er nu misschien aan om zoveel mogelijk inuline te consumeren. Ik raad dit echter af. Een hoge inuline-inname kan leiden tot bijwerkingen zoals een opgeblazen gevoel of diarree. Basisonderzoek suggereert zelfs dat een overmatige inuline-inname schadelijk kan zijn, omdat het kan leiden tot de vorming van giftige stoffen [ 6 ].  Ik raad daarom aan om regelmatig groenten met veel inuline in je voeding op te nemen.

Daarnaast kan een kruidenthee of siroop met inuline en / of mosterdolie heilzaam zijn.

  • 50 g paardenbloemwortel (Taraxaci radix)
  • 50 g cichoreiwortel (Cichorii radix)

Laat 1 theelepel hiervan 2 tot 3 keer per dag 15 minuten trekken in ¼ liter kokend water, afgedekt. ​​Drink het ongezoet tijdens of kort voor de maaltijd. Paardenbloem en cichorei kunnen, met hun natuurlijke inulinegehalte, je darmgezondheid bevorderen. Ik raad dit gebruik aan op basis van eerdere onderzoeksresultaten en de bevindingen van de traditionele geneeskunde.

Inuline is een belangrijke stof die onze darmflora van voedsel en onderdak voorziet. Enerzijds voorziet het hen van voedingsstoffen. Anderzijds zorgt het ervoor dat bifidobacteriën een gunstig milieu in de dikke darm in stand houden en zo onderdak bieden aan veel verschillende darmflora. Ook wij profiteren hiervan: een gezonde darmflora produceert verschillende stoffen, zoals korte ketenvetzuren, die essentieel zijn voor een gezonde darm. Groenten en medicinale planten die inuline bevatten, zoals paardenbloem en cichorei, zijn dus goed voor uw darmgezondheid. 

Geneeskrachtige planten voor de darmflora

Verschillende geneeskrachtige planten zijn waardevolle bronnen van inuline, vooral paardenbloem (Taraxacum sect. Ruderalia, voorheen Taraxacum officinale) en cichorei (Cichorium intybus). Beide planten leveren ook waardevolle bitterstoffen. Deze stimuleren de doorstroming van spijsverteringssappen. De spijsverteringssappen hebben op hun beurt een regulerende werking op de samenstelling van de darmflora: als de galblaas bijvoorbeeld te weinig gal afscheidt, kunnen vette voedselbestanddelen niet goed worden afgebroken. Ze komen dan onverteerd in de dikke darm terecht, waar ze de samenstelling van de daar levende bacteriën negatief kunnen beïnvloeden. Zowel paardenbloem als cichorei stimuleren de galdoorstroming en daarmee de vetvertering. Beide zijn ook interessante planten voor een zelfgemaakte plantaardige koffievervanger.

Mosterdolieglycosiden voor de darmflora
Mosterdolieglycosiden zijn zwavelhoudende verbindingen waaruit speciale enzymen, zoals myrosinase, mosterdolie kunnen splitsen. Er blijft een suikerresidu achter. Veel voedselplanten, zoals radijs, mosterd, tuinkers en kool, of medicinale planten zoals mierikswortel (Armoracia rusticana) en Oost-Indische kers (Tropaeolum majus), bevatten mosterdolieglycosiden. Wanneer we deze medicinale planten consumeren, komen de mosterdolieglycosiden in de darmen bacteriën tegen die het enzym myrosinase produceren. Mosterdolie wordt vrijgegeven en opgenomen door ons darmslijmvlies. Het suikerresidu dient dan als voedsel voor de bacteriën. Vooral de nuttige Bacteroides-soorten van onze darmflora lijken baat te hebben bij een regelmatige inname van mosterdolieglycosiden. [ 3 ]

Nog een thee voor de darmflora
  • 40 g Oost-Indische kerskruid (Tropaeoli herba)
  • 70 g paardenbloemwortel (Taraxaci radix)
  • 70 g cichoreiwortel (Cichorii radix)
Laat een afgestreken eetlepel van het theemengsel 15 minuten trekken in 250 ml kokend water, afgedekt, tot drie keer per dag, en drink het ongezoet voor de maaltijd. De thee is geschikt voor langdurig gebruik. Drink het bij voorkeur in een kuur van zes weken.

Thee met een kick: Vlierbessensap voor je darmflora
Vlierbessen (Sambucus nigra) hebben ook wat te bieden voor onze darmgezondheid, of preciezer gezegd, de vlierbessen. Deze zijn een rijke bron van polyfenolen, waaronder de donkere kleurstoffen anthocyanen. [ 4 ] Een Oostenrijkse onderzoeksgroep kon aantonen dat de polyfenolen in vlierbessen een positief effect hebben op de samenstelling van onze darmflora. Na negen weken van de studie verbeterde de diversiteit van de darmflora bij de deelnemers en namen ook de spijsverteringsproblemen af. [ 5 ]
Het toevoegen van vlierbessen aan bovenstaand theemengsel is mogelijk. Naar mijn mening is het echter eenvoudiger en effectiever om vlierbessensap te gebruiken. Je kunt het als volgt met de thee combineren: voeg na het trekken van de thee een glaasje vlierbessensap toe.
Rauwe zwarte vlierbessen bevatten het cyanogene glycoside sambunigrine. Daarom moeten ze vóór consumptie tot boven de 80 °C worden verhit.

Vanuit microbiologisch oogpunt zijn we een moederschip. Alleen al in onze darmen leven zo'n 100 biljoen bacteriën. De meeste daarvan zijn essentieel voor onze gezondheid. Ze bepalen hoe we ons voelen, of we ziek worden en hoe snel we herstellen. Het is verstandig om goed voor je darmflora te zorgen. Geneeskrachtige planten met inuline en bitterstoffen zoals paardenbloem en cichorei, planten met mosterdolieglycosiden zoals Oost-Indische kers en mierikswortel en vlier met anthocyanen kunnen hierbij helpen.

Referentes
  1. Le Bastard Q, Chapelet G, Javaudin F et al. De effecten van inuline op de microbiële samenstelling van de darm: een systematische review van bewijs uit humane studies. Eur J Clin Microbiol Infect Dis. 2020; 39: 403-413. DOI: 10.1007/s10096-019-03721-w
  2. Blaschek W, Ebel S, Hackenthal E, Holzgrabe U, Keller K, Reichling J, Schulz V. Taraxacum en Cichorium. Hagers Encyclopedie van geneeskrachtige stoffen en medicijnen. Stuttgart: WVG/Springer; 2014
  3. Kaczmarek JL, Liu X, Charron CS, et al. Broccoliconsumptie beïnvloedt de menselijke gastro-intestinale microbiota. J Nutr Biochem. 2019; 63:27-34. DOI: 10.1016/j.jnutbio.2018.09.015
  4. Blaschek W, Ebel S, Hackenthal E, Holzgrabe U, Keller K, Reichling J, Schulz V. Sambucus. Hagers Encyclopedie van geneesmiddelen en medicijnen. Stuttgart: WVG/Springer; 2014
  5. Reider SJ, Längle J, Przysiecki N et al. A Moschen: Invloed van een extract van zwarte vlierbessen op het darmmicrobioom – resultaten van de ELDERGUT-studie. Z Gastro-enterol 2021; 59: e343-e344. DOI: 10.1055/s-0041-1734273

Literatuur

  • Nelson KE, Weinstock GM et al. Het Human Microbiome Jumpstart Reference Strains Consortium. Een catalogus van referentiegenomen van het menselijk microbioom. Science 2010; 328
  • Shoaib M, Shehzad A, Omar M et al. Inuline: eigenschappen, gezondheidsvoordelen en toepassingen in de voeding. Carbohydr Polym 2016; 147: 444-454
  • Birkeland E, Gharagozlian S, Birkeland KI et al. Prebiotisch effect van inuline-achtige fructanen op de fecale microbiota en korteketenvetzuren bij diabetes type 2: een gerandomiseerde gecontroleerde studie. European Journal of Nutrition 2020; 59(7): 3325–3338
  • Healey G, Murphy R, Butts C et al. De gebruikelijke inname van voedingsvezels beïnvloedt de reactie van de darmflora op een inuline-achtig fructaanprebioticum: een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebogecontroleerde, cross-over, humane interventiestudie. Br J Nutr 2018; 119(2): 176–189
  • Vandeputte D, Falony G, Vieira-Silva S et al. Prebiotische inuline-achtige fructanen induceren specifieke veranderingen in de menselijke darmflora. Good 2017; 66(11):1968–1974
  • Singh V, Yeoh BS, Chassaing B et al. Ontregelde microbiële fermentatie van oplosbare vezels induceert cholestatische leverkanker. Cell 2018; 175(3): 679-694.e22
  • https://sites.google.com/site/kruidwis/inhoudsstoffen-en-hun-werking/inuline-en-fos

Geen opmerkingen: