vrijdag, december 11, 2020

Meidoorn in december

Ik pluk nog steeds meidoornbessen. Zo laat in het jaar kunnen de vruchten supergoed, donkerrood en zacht zijn maar soms ook rottig en aangevreten. Dus selecteren maar. Je kan er gewoon een medicinale harttinctuur mee maken of het vruchtenmoes gemengd met honing, rozijnen en havervlokken mengen tot een moderne mueslibar.

Extracten van meidoornbladeren en -bloemen worden veelvuldig toegepast als behandeling van hartinsufficiëntie. Meidoornextracten bevatten verschillende bloedvat- en hartactieve inhoudsstoffen. Klinische studies met in totaal meer dan 4000 patiënten bevestigen dat gestandaardiseerde meidoornextracten effectief zijn als aanvullende therapie bij de behandeling van chronisch hartfalen NYHA stadium II of III. Daarnaast lijken meidoornextracten farmacologische effecten te bezitten die mogelijk succesvol kunnen worden toegepast in de preventie en therapie van andere cardiovasculaire aandoeningen zoals endotheel disfunctie, atherosclerose, coronaire hartziekte.

Meidoorn groeit als struik met doornige twijgen verspreid over de gematigde temperatuurzones van het noordelijk halfrond. Volgens de Europese Farmacopee (Ph. Eur.), bestaan meidoornbladeren en -bloemen uit de hele of gesneden, gedroogde, bloemdragende takken van C. monogyna Jacq. (Lindm.), C. laevigata (Poir.) DC (C. oxyacanthoides Thuill.) of andere Europese Crataegus-soorten waaronder C. pentagyna Waldst. et Kit ex Willd., C. nigra Waldst. et Kit, en C. azarolus L. en hybriden van deze soorten. 

Het plantenmateriaal bevat een verscheidenheid aan farmacologisch actieve stoffen, met als de meest belangrijke de flavonoïden zoals vitexin, hyperosid, rutin en vitexin-2´´-O-α-rhamnosid (totaalgehalte 1,5 tot twee procent, berekend als hyperosid-equivalenten conform de Ph. Eur.) en catechin/epicatechin-afgeleide oligomere procyanidinen met een variërende mate van polymerisatie (totaalgehalte één tot drie procent, berekend als cyanidinchloride-equivalenten conform de Ph. Eur.). Verdere inhoudsstofen zijn triterpeenzuren (ongeveer 0,6%, waaronder ursolzuur, oleanolzuur en crataegolzuur), fenolcarbonzuren zoals chlorogeenzuur en koffiezuur en ook verschillende aminen. 

Extracten kunnen worden gemaakt met behulp van hydro-alcoholische (methanol- of ethanol-) oplosmiddelen of met water en er kunnen diverse plantendelen worden gebruikt, meestal de bessen of de bladeren en de bloemen. Waterextracten bevatten minimaal 2,5% flavonoïden en gedroogde hydroalcoholische extracten een minimum van 6% flavonoïden, berekend als hyperosid. Het extract LI 132 bevat 2,2% flavonoïden en het gestandaardiseerde droogextract WS 1442 bevat 18,75%  oligomere procyanidinen (plant/extract ratio: 4-7:1). Tot op heden zijn de meeste farmacologische en bijna alle klinische onderzoeken uitgevoerd met water-alcohol-extracten van meidoornbladeren en -bloemen, zoals het 70%-ige methanolextract LI 132 en het 45%-ige ethanolextract WS 1442.

 Koch E, Malek FA. Standardized extracts from hawthorn leaves and flowers in the treatment of cardiovascular disorders – preclinical and clinical studies. Planta Med 2011;77:1123-8.

En........ vergeet niet te leven met de winterse meidoorn. 

Net zoals de Vlier is ook de Meidoorn niet weg te denken uit ons landschap en ons leven. Veel te weinig beseffen we dat struiken en bomen letterlijk het landschap en het leven vullen. Tuin en natuur stofferen de lege ruimte en geven ons net zoals een interieur een vertrouwd gevoel en structuur voor ons dagelijks handelen. 

Wat kan de lange lijnen van de meidoorn in een heggenlandschap vervangen? Of de grillige bosjes aan de rand van een weiland, waar de koeien schaduwen of hun vacht schuren? Of wat zou ik zijn zonder mijn herinnering aan die grillige Ardeense meidoorn, de enige overlevende van een oude heg. Sporen in het landschap laten sporen na in mezelf. Emotioneel omgaan met de natuur is essentieel.

Meidoorn als beschermer van huis, tuin, heilige plaatsen en ons hart. Het zou echt heiligschennis zijn, als we zo’n plant uit onze omgeving en uit ons hart zouden bannen. Ons hart zou er letterlijk en figuurlijk onder lijden.

Geen opmerkingen: