Appeltaart met Japanse duizendknoop
Korst:
- 250 gram bloem
- halve theelepel zout
- 1 theelepel munt
- 1 theelepel koriander
- 60 ml amandelolie
- 125 ml appelsap
- 500 gram appels, gesneden plakjes
- 50 gram Japanse duizendknoop, ringen uit de steel
- 125 ml appelsap
- 1 theelepel suiker of andere zoetstof
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel gember
- kwart theelepel nootmuskaat
- kwart theelepel kruidnagel
- Eventueel walnoten of zonnebloempitjes
Prik gaatjes in de korst met een vork, vul het vervolgens met de vulling. Leg het overtollige deeg bovenop, in rooster stijl. Bak in een voorverwarmde 220 graden oven 10 minuten. Verlaag de temperatuur tot 180 graden, draai de taart om de warmte gelijkmatiger te verdelen, en bak nog eens 30 minuten, tot de korst knapperig is.
Crumbel
Ik pluk een bosje jonge stengels, snij ze in stukjes, ringen en maak er uit de losse pols een frambozen-duizendknoop crumble van. Het smaakt inderdaad als rabarber! Alleen de structuur is iets zachter.
Neem 100 gr frambozen en de duizendknoopringen meng met 2 zakjes vanillesuiker. De crumble zelf bestaat uit 200 g suiker, 200 g roomboter, 200 g meel en een beetje zout. Boter fijnknijpen en mengen met suiker en meel tot je losse korrels deeg krijgt. Die strooi je over de frambozen-duizendknoop-suiker mengsel. Het geheel 35 minuten in de oven op 200 graden.
http://student.vhl.wur.nl/madeinvelp/2013/Pander_Hylke_-_Top_Jorick_van_den_-_onderzoeksrapport_72dpi.pdf
https://sites.google.com/site/kruidwis/planten-van-a-tot-z/fallopia-duizendknoop-japanse