Peterselie (Petroselinum crispum), een tweejarige plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae), is medicinaal en culinair in gebruik in de vorm van drie varianten:
- 1.) Platte peterselie of bladpeterselie –P. crispum var. neapolitanum;
- 2.) Krulpeterselie –P. crispum var. crispum;
- 3.) Wortelpeterselie –P. crispum var. tuberosum.
De werkzame stoffen bevinden zich in de gehele plant, maar zijn het sterkst geconcentreerd in de vluchtige olie van de zaden. Naast apiol is myristicin een belangrijke stof in de vluchtige olie van de zaden van peterselie. Deze stof is vooral bekend als het psychoactieve bestanddeel (800-12.800 ppm) [2] in nootmuskaat (Myristica fragrans) als men aanzienlijke hoeveelheden van dit specerij oraal toedient. Opvallend is echter dat myristicin in de zaden van peterselie in nog grotere hoeveelheden te vinden is (14.785 – 19.800 ppm) [2]. De aanwezigheid van myristicin in peterselie is interessant vanwege de werking op het zenuwstelsel en de mogelijkheid van meer toepassingen met peterselie dan enkel de diuretische en carminatieve effecten. Ook zijn er individuele gevallen bekend waar sprake lijkt te zijn van een peterselieverslaving.
Myristicin is een fenylpropeen en is niet oplosbaar in water maar wel in alcoholen en vetten en kent naast de psychoactieve werking ook andere effecten op het zenuwstelsel. Het is bekend dat myristicin, als geïsoleerde stof, werkt als een monoamine-oxidaseremmer in muizen [3]. De werking lijkt niet zo sterk als die van veelgebruikte reguliere antidepressiva, maar voor milde stemmingsstoornissen zou het in theorie een positief effect kunnen hebben.
- 1.Shorter E. A history of women’s bodies. New York, Basic Books. 1982.Bulletin géneral de thérapeutique médicale, 1909;158 (A history of apiol and abortions).
- 2 DukeJA.Dr. Duke’s Phytochemical and Ethnobotanical Databases. 1992. Beschikbaar via: www.ars-grin.gov/cgi-bin/duke/.
- 3 Truitt EB, Duritz G, Ebersberger EM. Evidence of monoamine oxidase inhibition by myristicin and nutmeg. Proc Soc Exp Biol Med 1963;112(3):647-50.
- 4 Panayotopoulos DJ, Chisholm DD. Hallucinogenic effects of nutmeg. BMJ1970;1(5698):754.
- https://sites.google.com/site/kruidwis/kruiden-a/petroselinum-peterselie
- https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/58486-peterselie-meer-dan-keukenkruid.html
Geen opmerkingen:
Een reactie posten